Hoppa till innehållet

SEB investerar i brittiskt teknikbolag

Det brittiska finansteknikbolaget Thought Machine får in den svenska storbanken SEB som delägare, i en kapitalrunda på totalt 368 miljoner kronor.

Christoffer Malmer är vd för SEB:s entreprenörshubb X, som investerar i Thought Machine.
Christoffer Malmer är vd för SEB:s entreprenörshubb X, som investerar i Thought Machine.Foto: Oskar Omne (Di).

Storbanken SEB SEB A -0,07%Dagens utveckling gör en investering i det London-baserade finansbolaget Thought Machine, vars produkt är en helt molnbaserad bankplattform.

Affärsidén består av att hjälpa finansvärlden att använda moderna system och avveckla gamla IT-plattformar. 

På plattformen kan bankkunderna bland annat bygga nya tjänster inom transaktioner, sparande, lån, kreditkort och bolån.

Exakt hur mycket SEB, som redan är kund hos Thought Machine, investerar framgår inte.

Men den svenska bankkoncernen deltar i en kapitalrunda där bolaget tar in totalt 42 miljoner dollar, eller 368 miljoner kronor, från tre investerare. 

Utöver SEB går riskkapitalbolagen Eurazeo Growth och British Patient Capital in med pengar.

Thought Machine ska med hjälp av det nya kapitalet fortsätta växa internationellt och investera i produktutveckling. Enligt egen utsago har bolaget anställt 100 nya personer under det första halvåret 2020. 

Bolaget grundades 2014 av Paul Taylor, som tidigare arbetade på Google, och har även samarbetat med de brittiska storbankerna Standard Chartered och Lloyds.

”Thought Machine bidrar med ett nytt perspektiv i en traditionell bransch och vår investering är ett naturligt nästa steg allt eftersom vi fördjupar och breddar vår relation”, säger Christoffer Malmer, chef för storbankens teknik- och entreprenörslabb SEBx.

Så sent som i mars 2020 fyllde Thought Machine på kassan med 83 miljoner dollar, där riskkapitalbolaget Draper Espirit var ledande investerare.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera