Hoppa till innehållet

SEB investerar i digitalt redovisningsbolag – värderas till 250 miljoner

PE Accounting vill digitalisera alla sysslor som i dag genomförs av redovisningskonsulter. Nu investerar storbanken SEB i startupbolaget.

Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare. Till höger: Johan Torgeby, SEB:s vd.
Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare. Till höger: Johan Torgeby, SEB:s vd.Foto: Press och Di.

Red Flag, Bokio, Dicopay, Dooer, Wint, PE Accounting och Fortnox. Konkurrensen hårdnar på marknaden för digitala bokföringstjänster. Alla lovar att ta något tråkigt – och göra det snabbt, enkelt, billigt och tillförlitligt.

PE Accounting startades 2011 med målet att digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Bolaget erbjuder en kombination av egen mjukvara och konsulttjänster inom automatiserad bokföring. Man löser hela kedjan från tidrapportering, till löner, fakturor, utlägg och rapporter. 

Nu har SEB SEB A +0,82%Dagens utveckling sett potentialen i marknaden och valt att investera i PE Accounting. Parterna vill inte uppge storleken på affären, där storbanken enbart köper existerande aktier i bolaget, men hela PE Accounting värderas nu till 250 miljoner kronor.

”Vi har kommit väldigt långt men det krävs stora förändringar för att helt bygga bort onödig administration. Med SEB som delägare kommer systemutveckling som annars kan ta lång tid kunna ske tillsammans på ett effektivare sätt. Vi ökar helt enkelt innovationskraften till fördel för våra gemensamma kunder,” säger vd:n och medgrundaren Olle Rydqvist i en kommentar.

Läs mer: ”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa”

Enligt deras färska årsredovisning omsatte PE Accounting 61,5 Mkr under 2018, en tillväxt på ungefär 44 procent, och gjorde en vinst på knappt 1,3 Mkr. PE Accounting har i dagsläget cirka 600 kundföretag och 15 000 användare anslutna till sin tjänst.

I maj 2017 tog bolaget in kapital från Alfvén & Didrikson, som vid årsskiftet var PE Accountings största ägare, och värderades då till cirka 100 Mkr. Två andra stora ägare i bolaget var, per den 31 december 2018, grundarna Andreas Granstedt och Olle Rydqvist. Det är oklart vem eller vilka ägare som nu har sålt aktier till SEB.

När transaktionen har genomförts kommer SEB att ta plats i PE Accountings styrelse, där bland andra techprofilen Tuva Palm sedan tidigare ingår. Målsättningen är att växa bolagets intäkter med minst 50 procent under de kommande åren, heter det.

Läs mer: Kampen hårdnar – bokföringsappen Wint byter strategi 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera