Annons

SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Foto: Stellan Stephenson, Markus Dahlberg / TT
Ekonomiappen Tinks användare kan för första gången byta bank direkt i appen. Storinvesteraren SEB ser fram emot att locka fler kunder till sig. SEB inför också Tinks teknik i sin egen app.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fjol investerade SEB tillsammans med investmentbolaget Creades 85 miljoner kronor i ekonomiappen Tink (NTL). Det var storbankens första stora investering i ett startup-bolag inom fintech och långt ifrån den sista, enligt bankens investeringsarm SEB Ventures.

Enligt David Sonnek, chef över SEB Ventures, har man som uttalat mål att investera i startupbolag som kan ge mervärde till bankens kunder. Det fördjupade samarbetet med Tink är en del av den strategin.

Hittills har Tinks användare kunnat hålla koll på sin ekonomi via appen. Nu lanseras möjligheten att också göra vissa bankärenden direkt i appen, med SEB och andra samarbetspartners.

Utöver SEB deltar Lena Aplers nischbank Collector, den statliga banken SBAB, kreditkortsbolagen American Express och den spanska banken Santander i samarbetet.

Läs mer: SEB gör jätteinvestering i sparappen Tink

I ett första skede kan Tinks användare flytta sitt sparkonto från vilken bank som helst till SBAB eller Collector. Sitt bolån kan man flytta till SEB eller SBAB. 

Enligt SEB kan man påbörja flytten av bolånet i appen, men banken vill ändå vara i kontakt med kunden innan bytet sker.

"Det viktigaste för oss är att göra det svinenkelt för våra användare att få en enkel och smart ekonomi. Vi är jättestolta över samarbetet med de här fem bankerna", säger Tinks vd och medgrundare Daniel Kjellén.

Tink håller också koll på förändringar i snittbolåneräntan i området och säger till kunden när det är dags att se över alternativen. Daniel Kjellén säger att appen endast kommer att erbjuda byte till konton eller lån med bättre villkor än vad kunden har för tillfället. Senare i år kommer man också att erbjuda möjlighet att ansöka om kreditkort och få sin bostad värderad.

Han tror att fler banker kommer att ansluta sig till samarbetet, men i ett senare skede.

Christoffer Malmer, divisionschef på Företag och privatkunder på SEB, ser fram emot att kunna locka fler kunder till SEB via Tinks användarbas.

Tink har cirka 400.000 användare i Sverige och 30 anställda. Bolaget grundades av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg 2012.

Dessutom kommer SEB i mars att lansera en uppdaterad version av sin egen app, där de använder Tinks teknik.

Christoffer Malmer säger att SEB planerar fler investeringar i startup-bolag.

"Man kunde tänka sig att det finns rivalitet mellan startup-bolagen och banksektorn, men det är ett väldigt gott samarbetsklimat. Vi har träffat över hundra fintech-bolag det senaste året."

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer