Hoppa till innehållet

SEB och Nasdaq vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik

Fondsparande är populärt i Sverige och i slutet av augusti uppgick svenskarnas totala fondförmögenhet till 3 750 miljarder kronor. Nu vill SEB och Nasdaq modernisera branschen med hjälp av blockkedjeteknik. 

Johan Torgeby, vd för SEB, och Magnus Haglind, ansvarig för Product Management inom affärsområdet Market Technology på Nasdaq.
Johan Torgeby, vd för SEB, och Magnus Haglind, ansvarig för Product Management inom affärsområdet Market Technology på Nasdaq.Foto: Hampus Andersson/Nasdaq

Samtidigt som Bitcoin skördar rubriker för sina spektakulära marknadsrörelser har tekniken bakom kryptovalutan, blockkedjan, omfamnats av finanssektorn. På onsdagen presenterade börsoperatören Nasdaq och storbanken SEB sitt senaste samarbetsprojekt – en handelsplattform för fonder baserad på blockkedjeteknik. 

"Vi började titta på hur blockkedjan kan förändra kapitalmarknaden och finansindustrin för 3-4 år sedan. Det här är ett användningsområde där blockkedjan passar väldigt bra", säger Magnus Haglind, produktchef på Nasdaq Market Technology. 

Till skillnad från aktiemarknaden så finns det ingen central värdepappersförvarare för fondmarknaden. Enligt Nasdaq kan den nuvarande strukturen lätt resultera i ett omfattande administrativt arbete när till exempel en person köper andelar i ett utländskt fondbolag via en svensk bank. 

Läs mer: "Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan" 

Tanken med SEB och Nasdaqs projekt är att digitalisera processen och ge olika marknadsaktörer tillgång till en databas där samtliga transaktioner och ändringar sker i realtid. 

"Det här handlar inte om en disrupt utan det handlar om att bygga en mer effektiv lösning för att minska administration, öka säkerheten och minska misstagen i hanteringen av de här transaktionerna", säger Magnus Haglind.

Han vill dock inte beskriva tekniken som en fondmarknadens motsvarighet till värdepapperscentralen Euroclear. 

"Den här marknaden har inget centralt institut och vi försöker inte skapa ett sådant. Hela tanken med blockkedjelösningen är att teknologin kan fylla en liknande funktion. Alla har insyn i samma data inklusive regulatoriska myndigheter, ingen kan ändra på datan utan att övriga godkänner det eller ser att det händer. På de viset behöver du inget centralt institut", säger Magnus Haglind. 

Vilka förbättringar kan det här innebära?

"Man kommer kunna göra det här både mer kostnads- och tidseffektivt. I slutändan handlar det om att flytta den effektiviseringsvinsten till slutkund. Det här är en oerhört populär sparform som är ganska ineffektiv idag", säger Magnus Haglind. 

"Det här är ett genuint försök att effektivisera den här affären och sänka kostnaden för samtliga inblandade inklusive slutkund", fortsätter han. 

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

Den nya handelsplattformen är fortfarande en prototyp, men Magnus Haglind hoppas på att en färdig produkt ska kunna lanseras relativt snabbt om fler marknadsaktörer hoppar på projektet. 

Det här är inte första gången som SEB doppar tårna i blockkedjetekniken. Di Digital har tidigare rapporterat om att banken under det andra kvartalet använt blockkedjeteknik till att göra koncerninterna utlandsbetalningar åt en av sina storföretagskunder. 

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder”, skrev , vd för SEB, i bankens senaste kvartalsrapport. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera