Annons

SEB och Nasdaq vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik

Johan Torgeby, vd för SEB, och Magnus Haglind, ansvarig för Product Management inom affärsområdet Market Technology på Nasdaq.
Johan Torgeby, vd för SEB, och Magnus Haglind, ansvarig för Product Management inom affärsområdet Market Technology på Nasdaq. Foto: Hampus Andersson/Nasdaq
Fondsparande är populärt i Sverige och i slutet av augusti uppgick svenskarnas totala fondförmögenhet till 3 750 miljarder kronor. Nu vill SEB och Nasdaq modernisera branschen med hjälp av blockkedjeteknik. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Samtidigt som Bitcoin skördar rubriker för sina spektakulära marknadsrörelser har tekniken bakom kryptovalutan, blockkedjan, omfamnats av finanssektorn. På onsdagen presenterade börsoperatören Nasdaq och storbanken SEB sitt senaste samarbetsprojekt – en handelsplattform för fonder baserad på blockkedjeteknik. 

"Vi började titta på hur blockkedjan kan förändra kapitalmarknaden och finansindustrin för 3-4 år sedan. Det här är ett användningsområde där blockkedjan passar väldigt bra", säger Magnus Haglind, produktchef på Nasdaq Market Technology. 

Till skillnad från aktiemarknaden så finns det ingen central värdepappersförvarare för fondmarknaden. Enligt Nasdaq kan den nuvarande strukturen lätt resultera i ett omfattande administrativt arbete när till exempel en person köper andelar i ett utländskt fondbolag via en svensk bank. 

Läs mer: "Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan" 

Tanken med SEB och Nasdaqs projekt är att digitalisera processen och ge olika marknadsaktörer tillgång till en databas där samtliga transaktioner och ändringar sker i realtid. 

"Det här handlar inte om en disrupt utan det handlar om att bygga en mer effektiv lösning för att minska administration, öka säkerheten och minska misstagen i hanteringen av de här transaktionerna", säger Magnus Haglind.

Han vill dock inte beskriva tekniken som en fondmarknadens motsvarighet till värdepapperscentralen Euroclear. 

"Den här marknaden har inget centralt institut och vi försöker inte skapa ett sådant. Hela tanken med blockkedjelösningen är att teknologin kan fylla en liknande funktion. Alla har insyn i samma data inklusive regulatoriska myndigheter, ingen kan ändra på datan utan att övriga godkänner det eller ser att det händer. På de viset behöver du inget centralt institut", säger Magnus Haglind. 

Vilka förbättringar kan det här innebära?

"Man kommer kunna göra det här både mer kostnads- och tidseffektivt. I slutändan handlar det om att flytta den effektiviseringsvinsten till slutkund. Det här är en oerhört populär sparform som är ganska ineffektiv idag", säger Magnus Haglind. 

"Det här är ett genuint försök att effektivisera den här affären och sänka kostnaden för samtliga inblandade inklusive slutkund", fortsätter han. 

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

Den nya handelsplattformen är fortfarande en prototyp, men Magnus Haglind hoppas på att en färdig produkt ska kunna lanseras relativt snabbt om fler marknadsaktörer hoppar på projektet. 

Det här är inte första gången som SEB doppar tårna i blockkedjetekniken. Di Digital har tidigare rapporterat om att banken under det andra kvartalet använt blockkedjeteknik till att göra koncerninterna utlandsbetalningar åt en av sina storföretagskunder. 

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder”, skrev , vd för SEB, i bankens senaste kvartalsrapport. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer