Hoppa till innehållet

SEB och Nordea investerar i Norrskens ”rädda världen-fond”

Nordeas och SEB:s pensionsfonder finns bland de nya finansiärer som skjuter till drygt 300 miljoner till riskkapitalfonden Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som försöker rädda världen. Även Europeiska investeringsfonden är ny investerare.

Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.
Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.Foto: Evelina Carborn
Från vänster: Tove Larsson, David Frykman och Agate Freimane är general partners i Norrsken VC, som nu får in Nordea Liv & Pension med vd Johan Nystedt i spetsen som ny investerare.
Från vänster: Tove Larsson, David Frykman och Agate Freimane är general partners i Norrsken VC, som nu får in Nordea Liv & Pension med vd Johan Nystedt i spetsen som ny investerare.Foto: Pressbild Norrsken VC
Storbankerna Nordea och SEB tar rygg på Klarna-grundaren Niklas Adalberth och låter sina pensionsfonder gå in i riskkapitalbolaget Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som ska rädda världen.
Storbankerna Nordea och SEB tar rygg på Klarna-grundaren Niklas Adalberth och låter sina pensionsfonder gå in i riskkapitalbolaget Norrsken VC, som investerar i innovationsbolag som ska rädda världen.Foto: Jack Mikrut, Jack Mikrut

Klarna-grundaren Niklas Adalberth avslöjade strax före jul för Dagens industri att hans stiftelse Norrsken tänkte dra igång en miljardfond för riskkapitalinvestering i bolag som löser samhällsproblem. Samtidigt beklagade han sig över att det traditionella kapitalet var för trögrörligt.

Det hade inte ens gått att komma förbi växeln hos vissa investerare, när Adalberth och hans kollegor på Norrsken förklarat att de sökte kapital till en riskkapitalfond för ”impact investing”, det vill säga investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt skapa positiva samhällseffekter (impact).

”Många förvaltare är fast i idén att det inte går att kombinera finansiell avkastning och impact. Vi tror det är fel och ser ett enormt behov av att motbevisa dem. Lyckas vi kanske vi kan påverka några institutioner att också gå i den här riktningen”, förklarade Niklas Adalberth den gången.

Läs mer: Han skapar miljardfond – ska rädda världen 

Istället var det investerare som statliga Saminvest och H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest som stoppade in pengar i nystartade Norrsken VC. Totalt 640 miljoner kronor kom in, men siktet var inställt på 1,1 miljarder – motsvarande 100 miljoner euro.

När Norrsken VC nu fyller på kassan med ytterligare 300 miljoner kronor ser bilden också annorlunda ut. Bland de nya finansiärerna finns de båda storbankerna Nordea och SEB med sina pensionsfonder.

Nordea investerar 50 miljoner kronor, ett mindre belopp i förhållande till det samlade kapitalet under förvaltning – men den största summa som banken hittills lagt på riskkapitalinvesteringar inom impact-sektorn.

”Vi har ansvar för att skapa god långsiktig avkastning, men också att bidra till att det finns en hållbar värld att gå i pension i och tror mycket på den här typen av investeringar. Hållbarhet har blivit en allt större del i bedömningen när det gäller avkastning hos investerare. Men det räcker inte med att bara ta bort det som är mindre hållbart – utan vi vill också göra investeringar i teknik och bolag som hjälper andra att ställa om”, förklarar Johan Nystedt, vd för Nordea Liv & Pension.

Han säger också att banken letar efter fler möjligheter att göra investeringar som ger positiva samhällseffekter, men att utbudet av liknande fonder än så länge är begränsat.

Enligt David Frykman, en av fyra general partners i Norrsken VC, är många av de stora institutionella investerarna fortfarande avvaktande när det kommer till impact-investeringar. Nordea och SEB ligger snarast i framkant, men han ser deras engagemang som ett steg på vägen för att få mer privat kapital att investera i lösningar som bidrar till att nå de 17 FN-målen i Agenda 2030.

”För tre år sedan, när vi började impact-investera, var de stora institutionerna tveksamma till konceptet och huruvida det gick att kombinera avkastning och positiva samhällseffekter. Idag har vinden vänt i den frågan och det börjar bli mer accepterat att det inte är en motsättning, utan att det snarare kan vara tvärtom. De känner ett ansvar för att kapitalet både kan förräntas och göra världen bättre”, säger han.

Att Europeiska investeringsfonden, ett EU-verktyg för att stötta bland annat sociala företag, går in i Norrsken VC tillsammans med pensionsjättarna öppnar också upp för investeringar utanför Norden.

Med kapitaltillskotten är fondens totala summa nu uppe i drygt 950 miljoner kronor. Resterande del för att nå målet 1,1 miljarder kronor räknar David Frykman med ska komma från internationella placerare, ett arbete som försenats på grund av coronapandemin.

Krisen har däremot inte dämpat intresset från bolag som söker kapital, säger hans kollega Tove Larsson. Sedan de berättade om den nya riskkapitalfonden för första gången i december har inflödet av idéer varit stort – men också färgats av rådande tider, sett till vilken typ av bolag det är som hör av sig jämfört med före krisen.

”Hälso- och sjukvård har varit starkt, men även utbildning. Samtidigt ser vi ett fortsatt högt tryck inom miljö, även i de här tiderna. Tittar man tillbaka på tidigare kriser är det också då några av de mest framgångsrika bolagen har fötts, eftersom nöden är uppfinningarnas moder. Så förhoppningsvis är nu en bra tid att investera”, säger Tove Larsson.

Norrsken VC gör dock inga renodlade covid-investeringar som enbart syftar till att lösa krisen på kort sikt, men kan däremot skynda på processen i fall där det finns en långsiktig potential efter krisen – men som också kan bidra positivt genom lösningar här och nu.

Krisen har också påverkat vissa bolag genom att utvecklingen plötsligt gått snabbare än vanligt.

”Det har varit fem års digitalisering på fem månader, så en del bolag som kämpat i många år med att bevisa sin modell inom till exempel sjukvård har nu fått en extra skjuts”, säger David Frykman.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera