Annons

SEB sämst bland storbankerna – styrelsen tom på digitala profiler

Petra Hedengran, ordförande för Investors valberedning.
Petra Hedengran, ordförande för Investors valberedning. Foto: Jonatan Bylars
Fintech-sektorn väntas roffa åt sig allt större andelar av bankernas vinster. Ändå är SEB:s styrelserum tomt på digital kompetens. ”Tidigare valberedningar har gjort rimliga bedömningar”, säger Investors Petra Hedengran, ordförande för valberedningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Råvaror, verkstad, olja – och en storbank. Bland nollorna i Di Digitals granskning av digital styrelsekompetens står SEB ut som den enda banken.

SEB är den enda av storbankerna som saknar digital kompetens i sin styrelse.

Detta trots att miljarderna flödar in i bolag som utmanar finanssektorn med nya tekniklösningar, som svenska Klarna och Izettle. En tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar därmed att ha försvunnit till 2020, enligt en rapport sammanställd av konsultjätten Accenture i januari.

”Jag kommenterar aldrig valberedningens arbete eller diskussioner innan vi offentliggör våra förslag”, säger Petra Hedengran, mångårig ordförande i SEB:s valberedning och chefsjurist på Investor.

Di Digital granskar: Åtta av tio styrelsemedlemmar saknar digital kompetens

I morgon presenterar SEB årets styrelseförslag. Enligt Petra Hedengran har tidigare valberedningar inte underskattat vikten av digital kompetens.

”Min uppfattning är att tidigare valberedningar har gjort rimliga bedömningar vad gäller behovet av nya kompetenser i styrelsen vid varje tid, samt hur detta ska balanseras mot andra kompetensbehov och vikten av kontinuitet”, säger hon.

Läs mer: Miljarderna flödar in i fintech

I Handelsbankens styrelse är det Telenors tidigare vd Jon Fredrik Baksaas som håller den digitala fanan. Två ledamöter, Karl-Henrik Sundström och Anders Igel, gör det samma hos Swedbank.

Nordea är storbanken med flest digitalt profilerade styrelsemedlemmar. Där besitter en tredjedel av de icke-fackliga ledamöterna, Birger Steen, Silvija Seres och Marie Ehrling, digital kompetens.

Investeringar i finanstekniksektorn nådde 100 miljarder kronor under 2014, tre gånger så mycket som året innan, enligt Accenture.

Läs mer: "Regeringen kan göra Sverige till ett ledande fintech-land"

I Sverige gjordes 14 sådana investeringar förra året. Till exempel plockade Izettle in över en halv miljard kronor i en nyemission.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer