Annons

SEB satsar på Bitcoin-teknik

Annika Falkengren, vd för SEB, som nu satsar på blockchain.
Annika Falkengren, vd för SEB, som nu satsar på blockchain.
Blockchain, tekniken bakom kryptovalutan Bitcoin, kan ersätta bankernas roll i aktie- och valutahandel. Det tror bland annat storbanken SEB som tillsammans med 21 andra banker nu tänker omkullkasta sin egen affärsmodell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När det gäller handel med aktier- och valutor agerar banker ofta som så kallade ’market makers’ och som mellanhand mellan köpare och säljare. Det har varit en lönsam affär för bankerna i princip så länge som det funnits börshandel. I Sverige är SEB den ledande banken när det kommer till den här typen av handel. Men de dagarna kan snart vara över, enligt SEB själva.

”Vi ser att vi antingen kan vänta på att någon omkullkastar affären eller att vi gör det själva”, säger Rasmus Järborg, strategichef på SEB. 

SEB går därför som enda svenska bank in i ett internationellt samarbete för att ta fram ett helt nytt sätt för att hantera aktie- och valutahandel. Med på samarbetet finns utöver SEB banker som Morgan Stanley, Bank of America och HSBC. Det är tekniken bakom kryptovalutan Bitcoin, så kallad blockchain, som ska användas för att potentiellt kasta om världens marknadsplatser.

”Det finns en stor fara och en stor möjlighet när det kommer till blockchain. När det gäller vår roll som ’market maker’ och mellanhand i handeln så kan den hotas av blockchain-tekniken”, säger Rasmus Järborg.

Planen är att banksamarbetet ska leda fram till en fungerande prototyp över hur bankernas roll som mellanhänder kan ersättas helt med blockchainteknik. Samarbetet löper över 12 månader och SEB kommer att ingå i styrgruppen för projektet.

”Vi bär löpande kostnader för forskningen. Om det funkar bra så kan man välja att ta in kapital till bolaget, och då kan vi tillgodoräkna oss våra kostnader i form av aktier”, säger Rasmus Järborg.

Läs mer: JP Morgan-chefen hyllar Bitcoin-teknik

Att en viktig del i SEB:s affär helt riskerar att försvinna innebär också positiva effekter enligt Rasmus Järborg. 

”Det blir snabbare och billigare för kunderna. Vi på SEB har alltid gått i bräschen för att förnya handeln. Det har förändrats hela tiden från att man ropade ut order till att man använde telefoner, till datorer och nu till blockchain”, säger han.

Även om blochain-tekniken kommer från den omtalade kryptovalutan Bitcoin så innebär inte SEB satsning att man tror på själva valutan.

”Vi har haft en väldigt konservativ hållning mot Bitcoin. Det är den underliggande tekniken som är intressant. Den kan ta bort alla steg vid ett aktieköp och se till att allt sker omedelbart”.

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Lyssna på Digitalpodden om Swish och SEB:s bitcoinsatsning: 

http://embed.acast.com/digitalpodden/supersuccenswish-seb-sbitcoin-satsningochmindfulnessforstartups

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer