Annons

SEB storinvesterar i blockkedjestartup

David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.
David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.
SEB trappar upp fintechjakten med en investering i danska Coinify, som genomför digitala transaktioner baserat på blockkedjeteknik. Bolaget tar in totalt 34 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har återkommande rapporterat om bankvärldens fascination för blockkedjan, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, ägare och genomförda transaktioner.

Tekniken, som bland annat ligger till grund för bitcoin och andra digitala valutor, banar väg för omedelbara transaktioner mellan privatpersoner och företag. Den skulle till exempel, åtminstone i teorin, kunna ersätta det clearingsystem som banker använder i dag.

Läs även: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Nu står det klart att SEB gör en storsatsning på området i form av en investering i det danska fintechbolaget Coinify. SEB Venture Capital (NTL) leder bolagets första större finansieringsrunda med en investering på 20 miljoner kronor. Även danska Seed Capital ställer upp med 14 Mkr.

”Vi blev intresserade av blockkedjevalutor eftersom det är en fantastisk plattform för innovation. Huruvida man vill använda den för att säkerställa dokumentation i transaktioner eller göra betalningar spelar ingen roll”, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

Nationella valutor kommer att vara digitala i framtiden.

Coinify uppger sig vara den marknadsledande europeiska lösningen för transaktioner i digitala valutor. Enligt Coinify kan transaktioner i digitala valutor leda till besparingar på upp till 3 procent av varje transaktion. Dessutom går det relativt anonymt till.

”Användare som betalar digitalt med blockkedjan behöver inte skicka känslig kontoinformation tvärs över internet där den riskerar att hackas”, säger Mark Højgaard, Coinifys vd.

Coinify drogs med förluster på 9,3 Mkr i fjol men hanterar transaktioner till ett värde som överstiger 10 Mkr varje månad. Bolaget möjliggör transaktioner mellan konsumenter och e-handlare, men också handel i digitala valutor och planerar att utveckla flera andra blockkedjerelaterade produkter.

Coinify-vd:n nämner att Kanadas centralbank i somras uppgav att den har experimenterat med en egen digital valuta.

”Jag tror att nationella valutor kommer att vara digitala i framtiden. Framtiden kommer att föra med sig fler sådana implementationer av blockchain”, säger Mark Højgaard.

Läs mer: Svensk startup bygger blockkedja för bostadsköp

SEB:s David Sonnek säger att Coinify ”säkert” kommer att kunna bredda verksamheten i framtiden.

”Vi får se var marknaden växer snabbast”, säger David Sonnek.

SEB:s riskkapitalgren har funnits sedan 1995 men hittills endast gjort omkring ett dussin investeringar i fintechbolag. I år har man ökat takten genom en stor investering i privatekonomiappen Tink och nu i danska Coinify.

David Sonnek hoppas slutföra ytterligare en eller två fintech-investeringar under 2016. Då handlar det om andra områden än privatekonomi och betalningslösningar via blockkedjan.

”Vi tittar på fundamental teknik och infrastruktur som maskininlärning, alltså riktig spetsteknik för att automatisera bankens tjänster och göra dem självlärande. Och kanske något som analyserar den stora mängden av data och transaktioner vi har inom banken”‚ säger David Sonnek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies