Annons

SEB:s vd: ”Vi är första bank i Norden att använda blockkedjeteknik”

SEB:s vd Johan Torgeby
SEB:s vd Johan Torgeby Foto: Jack Mikrut
SEB har som första bank i Norden använt blockkedjeteknik. Det skriver storbankens vd Johan Torgeby i senaste kvartalsrapporten. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SEB levererade en stark kvartalsrapport under fredagsmorgonen. Och i sin inledande text ”Vd har ordet” målade Johan Torgeby framtiden i ljusa färger. 

”Världsekonomin är på väg åt rätt håll. Världshandeln ökar trots protektionistiska stämningar. I såväl USA, Europa som Kina finns en underliggande ekonomisk styrka”, skriver han.

Sedan kommer han till bankens affärsplan, som i stora delar handlar om att möta de nya kundbehoven genom nya digitala tjänster. 

Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder.

"Vi möter de nya kundbehoven med hjälp av än bättre och mer lättillgängliga tjänster; till exempel ett mer digitalt bolåneerbjudande, en digital nykundsprocess, nya likviditetsanalystjänster för företagskunderna samt pensionsrådgivning på distans”, skriver han.

Kommentar: "Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan" 

Efter det lyfter SEB:s vd Johan Torgeby fram att banken är först med att satsa på blockkedjeteknik. Tekniken, som ligger till grund för bitcoin, lovar att göra internationella transaktioner snabbare och billigare. 

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder. Vår transformation innebär att vi utnyttjar digitaliseringens möjligheter både vad gäller att skapa mervärde för kunderna och, internt, genom mer effektiva automatiserade processer”, skriver han i vd-ordet.

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar 

I slutet av maj stod det klart att storbankerna SEB, Nordea och Danske Bank bidragit med tiotals miljoner kronor när det internationella bankkonsortiet R3 tog in närmare en miljard kronor för satsningar på blockchain-liknande teknik.

SEB gick då in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, sa David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, till Di Digital den 23 maj utan att vilja bekräfta summan.

Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. 

R3 backas av internationella storbanker som SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, UBS, Wells Fargo med flera, samt Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer