Hoppa till innehållet

Systembolagets seger: Winefinder stoppas i rätten – men tänker trotsa beslutet

Patent- och marknadsdomstolen gick på Systembolagets linje – Winefinder bedriver en olaglig verksamhet. Men sajten tänker inte stänga ned: ”Alla kan handla som vanligt”.

Systembolaget stämde vinsajten Winefinder att bryta mot ensamrätten att sälja akohol i Sverige. Nu har domen från Patent- och marknadsdomstolen förkunnats.
Systembolaget stämde vinsajten Winefinder att bryta mot ensamrätten att sälja akohol i Sverige. Nu har domen från Patent- och marknadsdomstolen förkunnats.

EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel mellan EU:s medlemsländer ställdes emot den svenska ensamrätten på försäljning av alkohol – också den godkänd av EU.

Patent- och marknadsdomstolen gick på Systembolagets linje.

”Patent- och marknadsdomstolen har bedömt att Winefinder AB:s och det danska bolaget Winefinder ApS verksamhet innebär detaljhandel med alkoholdrycker i Sverige”, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar. 

I domen står vidare att Winefinders tjänst innebär ett helhetserbjudande som innefattar både försäljning och hemleverans – i strid med alkohollagen. Marknadsföringen av verksamheten är också oförenlig med marknadsföringslagen varför den förbjuds. 

”Eftersom Winefinders marknadsföring ger en konsument det felaktiga intrycket att verksamheten är förenlig med lag är marknadsföringen vilseledande och otillbörlig enligt alkohollagen och marknadsföringslagen”, skriver domstolen.

”Domstolen har prövat om Winefinders verksamhet utgör otillåten detaljhandel med alkoholdrycker och inte i vilken utsträckning enskilda personer enligt det så kallade Rosengrenundantaget får importera alkohol genom en oberoende mellanhand”, säger Ylva Aversten.

”Rosengrenundantaget” syftar till den EG-dom som stipulerar att svenskar har rätt att privatimportera alkohol med hjälp av en mellanhand. Det är den lagen som Winefinder har lutat sin verksamhet emot – en tolkning som domstolen alltså inte godkänner.

Winefinder måste nu upphöra med marknadsföringen och försäljningen under nuvarande former och beläggs dessutom med vite om 1 miljon kronor. De ska också betala Systembolagets rättegångskostnader på 2,75 miljoner kronor.

Men det tänker de inte göra.

Läs mer: Systembolagets nya stridsåtgärd: Så ska vin-apparna stängas ute 

Bolaget meddelar på sin hemsida att de är besvikna och kommer att överklaga till Patent- och marknadsöverdomstolen.

”Vi är övertygade om att vår verksamhet har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt. Vi hoppas att detta också kommer att vara slutsatsen när frågan prövas i nästa instans. Därför fortsätter vi även framöver att leverera kvalitetsvin till vinintresserade och kvalitetsmedvetna privatpersoner”, säger Alex Tengvall, huvudägare och styrelseordförande i Winefinder.

Skulle Systembolaget vinna även i nästa instans en så kallad ”ventil” som gör det möjligt för stora fall att överklagas ännu en gång – till Högsta domstolen. Det hör inte till vanligheterna att så sker, men med tanke på de två rättsförhållandena som står emot varandra i det här fallet finns en möjlighet att fallet dras hela vägen.

Systembolaget har också väckt talan mot Vivino, en app och socialt media baserat på vinintresse. Där förväntas huvudförhandling inledas i mars 2021. I det fallet är kritiken främst att Vivino har marknadsfört försäljning på ett sätt som bryter mot svensk lag.

Läs mer: Systembolagets offensiv efter rättstvisterna: Öppnar ny e-handel

Fotnot: I en tidigare version av den här texten stod att Zeta-familjen Di Luca är delägare i Winefinder. Det stämmer inte. Bolaget har avyttrat sitt ägande i Winefinder. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera