Annons

Serendipity-profiler startar ny riskkapitalfond – Lena Apler bland investerarna

Blq invests tre partners: Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi.
Blq invests tre partners: Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi. Foto: Artist
Två Serendipity-profiler och Ubers förre kommunikationschef startar nya riskkapitalbolaget Blq invest. Bolaget backas bland annat av SEB och Collectors grundare Lena Apler. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi ska investera det som kallas 'dödens dal', det vill säga skedet efter bolaget tagit in kapital från affärsänglar och innan de vänder sig till venture capital-bolag”, säger Kamjar Hajabdolahi.

Han är grundare och en av tre partners bakom nya riskkapitalfonden Blq invest (namnet uttalas ”black invest”). De andra två är Ubers före detta kommunikationschef i Norden Bodil Sidén och Erik Halvord, som liksom Kamjar Hajabdolahi har en bakgrund på startup-inkubatorn och investeraren Serendipity.

Vi ska investera det som kallas 'dödens dal'.

Riskkapitalbolaget har redan tagit in cirka 100 Mkr. Målet är att ta in lika mycket till innan man stänger sin första fond. 

Bland investerarna kan nämnas banken SEB, Collector-grundaren och investeraren Lena Apler och Noel Abdayem, som grundat the Humble co, som utvecklar miljövänliga hälsoprodukter som tandborstar och tandkräm.

Under sin tid på Serendipity jobbade Erik Halvord och Kamjar Hajabdolahi mycket med att köpa och utveckla bolag i mycket tidiga skeden. Det är en erfarenhet som kommer väl till pass nu.

”Vi ska investera i bolag som fortfarande behöver hjälp med det operativa. Vi är inte rädda för att jobba hands on och förbereda bolag för nästa fas, då de börjar ta in kapital från etablerade venture capital-bolag”, säger Kamjar Hajabdolahi.

Har ni redan börjat investera?

”Vi är i slutfasen för ett par investeringar som vi kan berätta mer om snart. Det handlar om mjukvaruföretag på företagsmarknaden med återkommande intäkter. Det är bolag som börjat skala upp utanför Sverige”, säger Kamjar Hajabdolahi.

Investerar ni enbart i svenska bolag?

”De två första är båda Stockholmsbolag. Vi vill investera lokalt, i bolag vi kan träffa regelbundet, så det blir främst svenska bolag i den första fonden.”

Vad – vid sidan av kapital – erbjuder ni bolagen ni investerar i?

”Bodil Sidén har ju en gedigen bakgrund inom pr- och kommunikation. Sånt blir ju allt viktigare för unga startupbolag.” 

”Erik Halvord har stor erfarenhet av att hitta bolag och göra investeringar och uppköp. Jag har varit med och byggt många bolag och även sålt av flera.”

Kan du ge oss ett färskt exempel på en exit?

”Senaste exemplet är ett bolag som heter Insiderlog, och som jobbar med registrering av insiderinformation. Vi sålde det till Euronext, Frankrikes svar på Nasdaq, 2018. Köparen betalade drygt 50 miljoner kronor, men det kan bli lika mycket till om utvecklingen lever upp till förväntningarna.”

Du är fortfarande majoritetsägare i Serendipity. Hur mycket tid ska du lägga på detta?

”Det är fullt fokus på Blq invest nu. Jag ska inte jobba operativt på Serendipity längre, utan sitta i styrelsen istället. Vi håller på att rekrytera en ny vd.

Serendipity startades 2004 som en företagsinkubator för nybakade startupbolag. Med tiden har man lagt till en konsultverksamhet, en investeringsdel och pitchtävlingen Techarenan. 

Kamjar Hajabdolahi anslöt sig till bolaget i början av 2012 och var 2014 ansvarig för att bygga upp bolagets investeringsarm Serendipity ventures. Det handlade bland annat om att investera cirka 20 Mkr i 8 bolag, varav vissa sålts av. 

I fjol köpte Kamjar Hajabdolahi ut Serendipity ventures samt konsultverksamheten Serendipity professionals.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer