Annons

Sex svenska spel är nominerade till SXSW Gaming Awards

Dataspelsbranschens Johanna Nylander hyllar de svenska spelbolagen.
Dataspelsbranschens Johanna Nylander hyllar de svenska spelbolagen. Foto: Jesper Frisk
På SXSW i Austin koras vinnarna till festivalens spelpris den 19 mars. Bland finalisterna finns sex svenska spel, bland andra Paradox Interactives ”Pillars of Eternity” och Dices ”Star Wars Battlefront”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tredje året i rad koras de bästa spelen på South by Southwest, SXSW Gaming Awards. Sex svenska spelutvecklare är med i striden. Paradox Interactives ”Pillars of Eternity” och Avalanche studios ”Just Cause” är två av spelen som är nominerade. Även Dice är nominerade i tre kategorier för sitt spel ”Star Wars Battlefront”, Image & Form för sitt Steamworld Heist, Frictional Games för SOMA och Snakebird från Noumenon Games. 

Varför går det så bra för svenska spel? Enligt Johanna Nylander, samhällsansvarig på Dataspelsbranschen, har det att göra med den svenska arbetsmoralen.

Vi har bara nått början av det svenska spelundret

 ”Vi är väldigt duktiga på det vi gör. Om man tittar på svenska bolag generellt så har man hög nivå på kvalitén men även en kreativ ådra. Spelbranschen är också en bransch som drivs väldigt mycket av passion”, säger Johanna Nylander.

Dataspelsbranschens senaste uppskattning för hur mycket den svenska spelmarknaden är värd uppgår till 26 miljarder kronor.

”Det är framförallt en växande bransch, det ska man ta fasta på. Vi har bara nått början av det svenska spelundret”, säger Johanna Nylander.

Läs även: Skräckspelet SOMA från Helsingborg säljer som smör

 Och även om hälften av de svenska spelbolagen som är nominerade till pris på SXSW sitter i Stockholm så finns det undantag. Bland andra Helsingborgbaserade Frictional games, Göteborgs Image and Forms och Blekingeuppstickaren Noumenon games som är nominerad i kategorin spelarnas favorit.

”Det är nog speciellt roligt för de mindre bolagen att bli nominerade. För de stora bolagen är det ett erkännande att de har ett spel som räknas även i sådana här sammanhang”, säger Johanna Nylander.

Förutom de svenska spelen som är nominerade på SXSW finns även Pewdipie på listan. Felix Kjellberg är däremot inte nominerad för sitt spel ”Legend of the Brofist” utan till priset som den mest underhållande onlinepersonligheten.

Läs även: Blogg: Årets stora mediehändelse – redan?

Läs även: Ångdrivna robotar blev ett genombrott för Image & Form


Det här är SXSW

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och "de kreativa industrierna".
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.
  • Di Digital bevakar årets festival på plats i Austin. Här hittar du alla våra artiklar och intervjuer därifrån.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies