Annons

Shareville-grundaren startar ny aktiesajt

Fabian Grapengiessers plattform Stockrepublic är tänkt att lanseras i sommar.
Fabian Grapengiessers plattform Stockrepublic är tänkt att lanseras i sommar.
Grundaren av den sociala aktiesajten Shareville ger sig nu återigen in på marknaden. Med nya plattformen Stockrepublic vill Fabian Grapengiesser ge spararna chansen att följa efter de allra bästa. ”Det här är data som du normalt inte kommer åt”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fabian Grapengiesser är grundaren bakom aktiespararsajten Shareville. Hemsidan köptes upp av nätmäklaren Nordnet år 2013 för 16 miljoner kronor och har i dag över 200.000 användare. Efter uppköpet var Fabian Grapengiesser kvar som vd på sajten fram till 2016. Nu, efter en två år lång karantänstid, är han nu redo att ge sig in i branschen igen.

För närvarande är han i full gång med utvecklandet med den nya sajten Stockrepublic som ska lanseras i sommar. Tjänsten skulle han beskriva som bredare än föregångaren.

”Med Shareville jobbade vi nästan uteslutande med folk som var intresserade av aktier. Stockrepublic vänder sig till alla som undrar vad de ska göra med sina sparpengar”, säger Fabian Grapengiesser.

Tanken är Stockrepublic ska ha ett öppet nätverk dit olika banker kan koppla upp sig. I plattformen kan sen aktie- och fondsparare följa andra sparares portföljer, och se hur de som är mest framgångsrika agerar.

”Det här är data som du normalt inte kommer åt. Men här går det, helt anonymt, att koppla ihop alla som vill”, säger Fabian Grapengiesser.

Än så länge har bolaget fört diskussioner med ett flertal banker om att koppla upp sig mot plattformen. Förhoppningen är att också storbankerna ska hoppa på tåget.

”Det är stort intresse från bankerna. Det är inte en fråga om, utan när, det här ska växa”, säger Fabian Grapengiesser.

Handlar det om att utkonkurrera Shareville?

”Shareville är bra på många sätt, men det är mer för aktiva traders. Stockrepublic vänder sig till den stora massan.”

Med sig från Shareville-tiden har han Preben Rydin och Adam Svanberg som utgör grundarteamet. Fabian Grapengiesser uppger att grundarna gått in med mellan 3 och 5 miljoner kronor i projektet. Vid årskiftet tog bolaget in ytterligare 5 Mkr i riskkapital. Bland investerarna märks bland annat Stardoll-grundaren Mattias Miksche, Yubico-investeraren Simon Josefsson och Lendify-chefen Erika Eliasson.

Med en målsättning att i framtiden växa utanför Sveriges gränser kommer det med största sannolikhet att krävas fler investeringsrundor den närmsta tiden.

”Vill man komma in i en tillväxtfas och nå ut i Europa och USA så kommer det krävas kapital”, säger Fabian Grapengiesser.

I framtiden hoppas Fabian Grapengiesser att Stockrepublic ska ha sin bas i Norden, men att banker runt om i världen ska vara uppkopplade.

”Tänk att det här är som Stockholmsbörsen, men i den här tjänsten så har du många, många länder med realtidsdata. Då förstår man hur stort det kan bli”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies