Annons

Shekarabi ryter ifrån mot lootlådor i datorspel – öppnar för förbud

Ardalan Shekarabi är socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor.
Ardalan Shekarabi är socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor. Foto: Adam Ihse /TT
Lootlådor i tv- och datorspel kan leda till problemspelande, konstaterar Konsumentverket i en kartläggning. Nu ryter Ardalan Shekarabi ifrån mot fenomenet. ”Vi har nolltolerans mot att barn lockas in till spelande om pengar”, säger ministern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lootlådor är ett samlingsnamn för en företeelse i tv-spel som på många sätt påminner om en form av lotteri. De kan ofta köpas både med riktiga pengar och med valuta i spelet, och innehåller olika typer av föremål som tas fram slumpmässigt. Därmed vet inte köparen av lootlådan vad den innehåller.

Konsumentverker har under en tid granskat fenomenet och anser att lootlådor kan leda till problemspelande. Nu tas frågan över av spelmarknadsutredningen, som har i uppdrag att lägga fram förslag som skyddar konsumenter på spelarmarknaden.

”Regeringen menar att frågan om lootlådor ska ses som en fråga som rör spel om pengar, därmed innebär det också att vi har nolltolerans mot att barn lockas in till spelande om pengar”, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor.

Ministern är inte nöjd med den situation som råder i dag avseende de så kallade lootlådorna.

”Nu kommer höstlovet. Finns det en lagstiftning i Sverige som gör att alla föräldrar kan vara säkra på att deras minderåriga barn som spelar datorspel inte kommer in i ett spelande om pengar? Nej. Så vi kan inte garantera att barn som spelar datorspel inte hamnar i kontakt med spel om pengar, vilket inte alls är tanken med den spellagstiftning vi har”.

Funktionen finns bland annat i Electronic Arts ”Fifa”-spel, och hamnade i kraftigt blåsväder i samband med svenska Dices titel ”Star wars: Battlefront 2” under 2017.

Konsumentverket slår inte i sin rapport fast att fenomenet med lootlådor ska omfattas av spellagen, men för regeringen räcker det med att ”det är i gränslandet för spel om pengar”, säger Ardalan Shekarabi.

”Är det så att ett enda barn i Sverige lockas in i problemspelande på grund av datorspel som riktas till minderåriga är det ett misslyckande, och vi måste visa krafttag här”.

TT: Är nationell lagstiftning lösningen på en sådan internationell fråga?

”Ja, så till vida inte branschen tar sitt ansvar och frivilligt tar bort fenomenet som vi ser det i dag”, säger Ardalan Shekarabi.

Dataspelsbranschen, som organiserar merparten av de svenska spelutvecklarna, har tidigare menat att lootlådor inte bör värderas som lotteriverksamhet.

”Det är olyckligt om dessa två skilda branscher blandas samman. Lootlådorna finns till för att ge spelaren en bättre spelupplevelse, och hela branschen arbetar ständigt för att utveckla bättre spel, bättre speldesign och bättre affärsmodeller som spelarna efterfrågar och uppskattar”, skrev man i ett pressmeddelande hösten 2018.

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer