Annons

Shurgard-utmanare siktar mot börsen

Urbanisering och dyrare kvadratmeterpriser är trender som spelar 24Storage i händerna.
Urbanisering och dyrare kvadratmeterpriser är trender som spelar 24Storage i händerna.
I Sverige är Shurgard etta på lagermarknaden. Men snabbväxande 24Storage utmanar branschen. Nu fyller bolaget lagren med 80 miljoner i nytt kapital från en rad välkända it-profiler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Vi har lagt en plan för att gå mot en börsintroduktion. Då behöver vi se till att ha kapital för att hålla den tillväxt vi vill ha. Planen är att addera 3-5 anläggningar per år", säger Henrik Granström, vd för 24Storage (NTL).

Totalt är det 82 miljoner kronor som bolaget får in i nytt kapital. Bland investerarna finns familjen Wattins Inbox Capital, familjen Tilanders bolag Realm AB och affärsängeln Staffan Persson. Även vd:n Henrik Granström går in som delägare i bolaget i och med finansieringen. 

Lagerbranschen i Sverige har länge dominerats av de två amerikanskägda bolagen Shurgard och Pelican Self Storage. Men 24Storage är redan efter tre år på väg att kasta om i toppen.

"Det beror lite på hur man räknar men Shurgard är störst och efter det kommer vi och Pelican", säger Henrik Granström. 

Läs mer: Deras smarta förråd tar in kvarts miljard 

24Storage har på tre år byggt upp ett fastighetsbestånd till ett värde om knappt 1 miljard kronor fördelat på 19 anläggningar. Den senaste investeringen innebär att 24Storage totalt tagit in 240 miljoner i tillväxtkapital. 

"Vi kommer sannolikt att ta in kapital ytterligare någon gång innan vi siktar på en notering", säger Henrik Granström. 

I USA där lagerbranschen är betydligt större än i Europa har det skett en konsolidering av marknaden. Henrik Granström tror att man kan komma att se en liknande utveckling i Sverige.

"Det är en ganska fragmenterad bransch. Vi har ju köpt några små spelare redan och över tid bör vi se en liknande utveckling som i USA och Storbritannien. Det är fortfarande en ganska omogen bransch i Sverige", säger Henrik Granström. 

Läs mer: Förrådsbranschen lagrar miljonvinster 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer