Annons

”Silicon Valley håller på att implodera av sin egen framgång”

Svensken Gustav Rydstedt, medgrundare och teknisk chef på Verbling, har bott hela sitt vuxna liv i Silicon Valley och älskar San Francisco, men har börjat tröttna på situationen i techmekkat.
Svensken Gustav Rydstedt, medgrundare och teknisk chef på Verbling, har bott hela sitt vuxna liv i Silicon Valley och älskar San Francisco, men har börjat tröttna på situationen i techmekkat.
”Silicon Valley är inte längre ett startupmekka utan techgiganternas oas”, säger Gustav Rydstedt, svensk grundare av Silicon Valley-bolaget Verbling, som har tröttnat på de skyhöga hyrorna och den urholkade kulturen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Gustav Rydstedt vill inte låta dyster, men mycket har förändrats i Silicon Valley sedan han flyttade hit för 18 år sedan för att plugga på Stanforduniversitetet. Och det är inte till det bättre.

”Det finns en romantisk bild av Silicon Valley som till viss del är rättfärdigad, men man ska ha klart för sig vad det innebär att etablera sitt företag här och innan man bränner hela sitt hårt förvärvade kapital”, säger han, och startade själv språktjänsten Verbling här 2011 med två andra svenska grundare.

Gustav Rydstedt målar upp en bild av att San Francisco och Silicon Valley i dag domineras av tiotusentals synnerligen välbetalda ingenjörer mellan 25-30 år, som jobbar på Facebook, Google eller någon av de andra jättarna.

”Resultatet av det är extrema hyror, hyperinflation i löneförväntningar och en ganska urholkad kultur i en stad som en gång var flower power-rörelsens centrum. Silicon Valley är inte längre ett startupmekka utan techgiganternas oas”, säger Gustav Rydstedt. 

Läs också: ”Sverige ligger hack i häl med Silicon Valley”

I skuggan av storbolagen finns det i dag inte samma förutsättningar som det en gång fanns för att driva en startup, menar han. Det är för dyrt och livskvaliteten är för låg. 

”En etta kostar i snitt 39 000 kronor per månad att hyra och de flesta delar boende med andra. Har man familj och barn som ska gå i skola är det en stor ekonomisk utmaning”, säger han.

Allt det här kanske låter dystert, men jag tycker att det är viktigt att man ser verkligheten

En nyutexaminerad mjukvaruutvecklare kostar ungefär tre gånger så mycket jämfört med en senior någon annanstans. 

”Man får räkna med att bränna kapital tre-fyra gånger snabbare jämfört med i andra städer och till vilken vinning”, frågar sig Gustav Rydstedt.

En situation som också har lett till att många startups de senaste åren istället har sina utvecklingsteam i någon annan stad eller i ett annat land.

Läs också: Språktjänsten Verbling når miljonstrecket 

”Historiskt sett var talangpoolen mycket större, värderingarna skyhöga och kapitalet lättare att få tag i. Men talang hittar man billigare i andra delar av världen, Trump har nya planer för de viktiga H1B-visumen och kapital finns numera i överflöd globalt även om värderingarna här fortfarande är höga”, säger han.

”Allt det här kanske låter dystert, men jag tycker att det är viktigt att man ser verkligheten. Jag älskar den här staden och det är tråkigt att det går åt det här hållet”, säger Gustav Rydstedt.

Han refererar till att det kommer olika delegationer hit från Sverige på delegationsresor och att man då ofta får läsa rubriker som ”Sverige har mycket att lära från Silicon Valley”. Det finns mycket sanning i det, tycker han, men skulle vilja vända på steken och istället ställa frågan: ”hur kan vi lära oss av de misstag som har begåtts här och göra bättre?”

”Silicon Valley håller på att implodera av sin egen framgång och hur ska vi se till att Stockholm inte går samma öde till mötes?”, säger Gustav Rydstedt.

Läs också: Så stor är den svenska ekonomin i USA:s techmekka – här är alla bolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer