Annons

Sju skäl att hålla koll på Göteborgs startup-sektor

Peter Kurzwelly driver co-working-spacet G-Lab 21 i Göteborg.
Peter Kurzwelly driver co-working-spacet G-Lab 21 i Göteborg.
I höst besöker Di Digital Startup Tour Göteborg. Här ger Peter Kurzwelly, grundare av G-Lab 21, en snabbintroduktion till entreprenörsscenen i Sveriges näst största stad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den 18 oktober anländer Di Digital Startup Tour, årets viktigaste startup-tävling, till Göteborg. Anmäl ditt företag för att tävla om fina priser, bland annat en marknadsföringsbudget på en miljon kronor och en resa till Silicon Valley. Anmäl dig här!


Vad kännetecknar startup-scenen i din stad?

”Verkligen på gång skulle jag säga. Scenen är självklart inte ny, det har hänt saker i Göteborg förut men nu bubblar det ordentligt med många spännande bolag och duktiga entreprenörer. Satsningar på Chalmers och på Sahlgrenska samt på staden i sin helhet ger effekter. Och ett ökat intresse från större företag”

Nämn fyra spännande företag i staden som man bör hålla ögonen på

Cellink, som arbetar med en intressant affärsmodell och förändrar marknaden för bioprinting. Vann nyligen prestigefyllda Serendipity Challenge. Captario, också det ett bolag med anknytningar till Sahlgrenska, som utvecklar en analysplattform för beslutsfattande inom läkemedelsutveckling. Stora avtal på gång. Adfenix, startup som växer, som hittat sin nisch och som verkligen har framtiden för sig med en stundande internationell expansion. Samt Bonsai, en smartare rekryteringsplattform för mindre jobb.”

Vad gör Göteborg till en bra stad att starta företag i?

”Tillgången på kompetens, nätverket och närheten är det främsta. Det händer mycket i Göteborg och många börjar intressera sig för dessa små tillväxtbolag. Chalmers, Göteborgs universitet och alla yrkesutbildningar gör att det finns god tillgång på talang. Samt kostnadsläget. Det är fortfarande relativt billigt att både rekrytera och bo i Göteborg jämfört med till exempel Stockholm.”

Vad saknas eller kan bli bättre?

”Lokala förebilder och kapital. Bolag som verkligen lyckas och vill inspirera andra. Vi är på väg dit och det kommer hända mycket närmaste tiden. Samt att tillgången på tillväxtkapital måste och kommer öka. Annars tror jag riskkapitalbolagen kommer att missa flera riktigt bra investeringar.”

Det är fortfarande relativt billigt att både rekrytera och bo i Göteborg.

Hur är tillgången på riskkapital och annan finansiering?

”Det har varit en utmaning i Göteborg och vad jag tror egentligen för hela landet utanför Stockholm. Casen kanske inte riktigt funnits där tidigare, och vi måste själva bli bättre på att marknadsföra oss. Vi måste visa vad som händer och presentera allt det bra som faktiskt sker. Men jag är övertygad om att tillgången kommer att öka kommande tiden med tanke på de case som nu finns.”

Vilka är de starkast bidragande faktorerna till Göteborgs startupsektor?

”Det är en kombination av de resurser som finns i staden, så som universiteten, de stora bolagen och en tradition av handel. Det ökade intresset för tillväxtbolag gör att fler och fler får upp ögonen för scenen och även våga testa sina egna idéer.”

”Vad vi ser är också att de stora bolagen som Volvo, SKF, Astra med flera öppna upp för samverkan. Se bara på Astras BioVenture Hub.”

Vilka är de viktigaste organisationerna, nätverken och knytpunkterna i staden att känna till?

”Såklart händer mycket kring Chalmers och deras Venture-satsning samt även på medicinareberget som jag nämnde tidigare. Lindholmen med sin inkubator för spelutveckling och närheten till Volvo.”

”Sedan drar vi på G-Lab21 igång ett nytt initiativ i höst. En månatlig meetup på Handelskammaren, som kommer att ske sista onsdagen varje månad, för att belysa vad som händer på scenen och en plats för entreprenörer att möta investerare och affärsänglar.”

Läs även: Pitcha på Startup Tour – vinn marknadsföring för en miljon

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer