Annons

Sju skäl att hålla koll på Umeås startup-scen

Lena Öhlund är verksamhetsledare på BIC Factory i Umeå.
Lena Öhlund är verksamhetsledare på BIC Factory i Umeå. Foto: Johanna Lindqvist, Knäck Media
I höst besöker Di Digital Startup Tour Umeå. Här ger Lena Öhlund på inkubatorn BIC Factory en snabbintroduktion till entreprenörsscenen i staden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den 11 oktober anländer Di Digital Startup Tour, årets viktigaste startup-tävling, till Umeå. Anmäl ditt företag för att tävla om fina priser, bland annat en marknadsföringsbudget på en miljon kronor och en resa till Silicon Valley. Anmäl dig här!


Vad kännetecknar Umeås startup-scenen?

Den relativa litenheten och närheten till Universitet. Det finns en tydlig tillväxtambition som genomsyrar hela samhället, och vi har tillsammans matchat fram många goda entreprenörsförebilder och framgångsrika företag. Statistiken hos oss på BIC Factory visar att majoriteten av de som startar upp företag här också stannar och blir kvar här (88 procent i Umeå och 92 procent i Västerbotten).

Nämn fyra spännande företag i staden som man bör hålla ögonen på

Jag tycker att man ska hålla ett extra öga på till exempel Thingmap, Zunzun, Smart Video och Skillster.

Vad gör Umeå till en bra stad att starta företag i?

Här finns mycket bra stöd och hjälp man kan få som nystartad. Inkubatorerna kompletterar varandra och hjälper olika företag och branscher. I Umeå är det också nära till allt och väldigt lätt att komma in i olika nätverk. 

Det finns en tydlig tillväxtambition som genomsyrar hela samhället här. 

Vad saknas/kan bli bättre?

Vi måste bli bättre på att öka kännedomen om allt det goda som vi har att erbjuda till våra blivande entreprenörer.

Hur är tillgången på riskkapital och annan finansiering för unga företag?

Det finns tillgång till kapital men det är också viktigt att betona att de unga bolagen också behöver tillgång till rätt kompetens. Nyligen har två nya investmentbolag startat upp här, Northern Light Capital samt Backlund Invest, vilket naturligtvis är mycket välkommet. Vi har inte märkt av några problem med att locka investerare hit. Umeå är bara 55 minuter bort från Stockholm (med flyg).

Vilka är de starkast bidragande orsakerna till att staden har en livskraftigstartupsektor?

Umeå är en växande stad som utvecklats mycket under de senaste åren. Att vi är en universitetsstad bidrar naturligtvis till att det ”rör” på sig. Umeå kommun har en vision om att vi ska växa och bli fler invånare och att ännu fler företag ska starta upp. Därför är kommunen en viktig och engagerad part som på olika sätt stödjer oss företagsfrämjande aktörer för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för startups.

Vilka är de viktigaste organisationerna, nätverken och knytpunkterna i staden för en entreprenör att känna till?

För en startup är det viktigt att ha koll på de inkubatorer som finns. Utöver vår företagsinkubator för unga bolag, BIC Factory, så finns Uminova Innovation, Biotech Incubator samt Uminova Expression. Via dem så kommer man åt bra nätverk och får en snabbskjuts direkt in i näringslivet.

Inkubatorena driver också egna satsningar som tex  Uminovas projekt Infotech Umeå och vår satsning på BIC Factory med projektet ”Unga entreprenörer gör digitala affärer”.

Läs även: Pitcha på Startup Tour – vinn marknadsföring för en miljon

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer