Annons

Sjukvårdens 11 miljoner skäl att tacka Spotifygrundarna

Martin Lorentzon och Daniel Ek är grundare av Spotify.
Martin Lorentzon och Daniel Ek är grundare av Spotify. Foto: Pressbild Spotify
Daniel Ek och Martin Lorentzon skänker drygt 11 miljoner kronor för att testa sjukvårdspersonal för antikroppar mot coronaviruset. Detta genom testbolaget Werlabs, där Daniel Eks fru Sofia Ek är delägare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För några veckor sedan kunde Di Digital berätta att Daniel Ek låtit Spotify testa sin personal för antikroppar mot coronaviruset.

Testerna utfördes av företaget Werlabs som totalt bjöd in ett tiotal företag i pilotprojeketet, bland annat Tele2 och H&M.

Nu verkar turen har kommit till vårdpersonal i Stockholm och Göteborg.

Enligt ett pressmeddelande kommer Daniel Ek och Martin Lorentzon att donera pengar för att täcka 15 000 antikroppstester av sjukvårdspersonal. 

Varje test kostar 750 kr, vilket innebär att det bör handla om en donation på 11,25 miljoner kronor. Ek och Lorentzon har därutöver lovat att täcka kostnader för personal, säkerhetsutrustning och analys.

Testet är ett så kallat serologiskt test med blodprov från företaget Abbott och svarar på om personen haft covid-19. Utöver Spotifygrundarnas donation ska Werlabs själva utföra ytterligare 75 000 tester.

”Samma pris gäller för alla. Det finns inget vinstintresse här från vår sida. Vi beslutade det tidigt, det känns naturligt i den här situationen”, säger Werlabs vd Henrik Forsberg till Di.

Läs mer: Svenskt företag erbjuder 100 000 tester per vecka – tillgängliga för alla

I ett skriftligt uttalande till DN skriver Daniel Ek:

”Som många andra oroas jag av effekterna av Covid-19. Därför har jag och Martin Lorentzon donerat antikroppstester till vår sjukvårdspersonal som gör stora uppoffringar så att de kan känna sig tryggare. Jag tror på kraften i data och testerna kommer också att ge viktig kunskap till våra forskare.”

Läs mer: Han räddades från döden av Daniel Ek och blev tech-sfärens ”legosoldat”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer