Annons

Sjunde AP-fonden stämmer Facebook

Sjunde AP-fonden stämmer Facebook efter Mark Zuckerbergs plan att skänka bort röstsvaga aktier.
Sjunde AP-fonden stämmer Facebook efter Mark Zuckerbergs plan att skänka bort röstsvaga aktier.
Sjunde AP-fonden stämmer Facebook för Mark Zuckerbergs planer på att stämpla om befintliga aktier till nya utan rösträtt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det kan tyckas konstigt att man stämmer ett bolag som man är stor aktieägare i och som man tycker är bra”, säger vd:n för Sjunde AP-fonden Richard Gröttheim.

Richard Gröttheim har hela veckan befunnit sig i USA där han vittnar i en grupptalan mot Facebook.

Pensionsfonden är en av två institutionella ägare som leder protesten mot att stämpla om A- och B-aktier till C-aktier utan rösträtt. Den nya C-aktien gör det möjligt för Mark Zuckerberg att skänka bort röstsvaga aktier utan att förlora makt över bolaget.

Läs även: Nytt aktieslag banar väg för Mark Zuckerbergs filantropi

”Normalt berättar vi inget under processen, men vi tycker att huvudägaren har ett förslag som gör att han behåller kontroll över bolaget på andras bekostnad”, säger Richard Gröttheim.

Det kan tyckas konstigt att man stämmer ett bolag som man är stor aktieägare i och som man tycker är bra.

I december i fjol firade Facebook-vd:n Mark Zuckerberg sin dotters födelse genom att lova att, under sin livstid, donera värdet av 99 procent av sina aktier till ändamål som kan göra världen bättre.

”Om man tittar på andra aktier är det sannolikt att de här nya inte värderas lika högt som de gamla, så då blir det dessutom en ekonomisk skada. Det är ett väldigt självsvåldigt agerande”, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.

Fondens jurist i USA, Darren Check på firman Kessler Topaz Meltzer & Check, förklarar att det bara ger fördelar att vara huvudkärande.

”Det finns definitivt ingen finansiell risk”, säger han.

I stället menar han att det ger en bättre möjlighet att sätta press på Facebook.

”Sjunde AP-fonden försöker ställa marknaden till svars för ett beteende som inte gagnar investerare”, säger Darren Check.

Man måste hålla isär själva affärsidén och hur bolaget drivs från vad huvudägaren gör med aktierna.

Hur stor stämningen är, mätt i pengar, är fortfarande en väl bevakad hemlighet.

Pensionsfonden äger sedan Facebooks börsnotering 2012 nästan två miljoner A-aktier, i dag värda drygt 2 miljarder kronor.

”Man måste hålla isär själva affärsidén och hur bolaget drivs från vad huvudägaren gör med aktierna”, säger Richard Gröttheim.

Googles moderbolag Alphabet gjorde en liknande manöver 2014 och har idag två olika aktieslag börsnoterade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer