Annons

Skakiga värderingar hos flera bolag i världens största techfond

Softbanks Masayoshi Son, som leder techfonden Vision
Softbanks Masayoshi Son, som leder techfonden Vision Foto: Kiyoshi Ota
Japanska Softbanks teknikinvesteringsfond Vision har hjälpt många startup-bolag att uppnå höga värderingar. Men nu ifrågasätts hur framgångsrika fondens innehav hittills varit, skriver Financial Times.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På papperet utvecklas fondens innehav som helhet väl, i maj uppgav Vision att dess innehav avkastade 29 procent senaste året. Men kritiker pekar på att det är mycket svårt att verifiera de värderingar Softbank uppger, eftersom så få av innehaven är börsnoterade, skriver tidningen.

Ett av Visions största innehav är kontorsdelningsbolaget Wework, som var tänkt att börsnoteras inom kort men där planerna nu skjutits på framtiden på grund av svagt intresse. Investerare var inte villiga att betala ens i närheten av de 47 miljarder dollar som Wework värderades till i januari. Om en notering trots allt blir av runt årsskiftet väntas värderingen av Wework nu bli mindre än en tredjedel av den tidigare.

Läs även: Storägaren vänder – vill köpa fler aktier vid Weworks notering 

Av de företag Vision Fund investerat i har hittills sex börsnoterats, men bara två av dem handlas i dag ovanför noteringsnivån - hälsovårdsbolaget Guardant Health och bioteknikbolaget 10x Genomics. Aktierna i nättaxitjänsten Uber och chattapptillverkaren Slack har i stället sjunkit under listningskurserna, där Uber handlas 25 procent lägre och Slack hela 36 procent lägre.

Under årets första kvartal redovisade Softbank en värdeökning på nära 4 miljarder dollar som i huvudsak berodde på innehavet i den indiska hotellkedjan Oyo. Värderingen av Oyo fördubblades under kvartalet från 5 till 10 miljarder dollar. Den största investeraren på denna värderingsnivå var dock Oyos grundare Ritesh Agarwal och hans aktieköp finansierades av ett konsortium av japanska banker, som har Softbank som en av sina största kunder.

Frågan är vad som händer med synen på Softbank och Vision Fund om trenden vänder och fonden tvingas till flera nedskrivningar.

”Det var en tidsfråga innan hela värderingsantagandet bakom Softbank och Vision Fund skulle hamna i blåsväder, och jag tror den tiden är nu”, säger en anonym portföljförvaltare till Financial Times.

( Di Digital / Direkt)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer