Hoppa till innehållet

Skåne spränger miljardvallen

Skånska onoterade techbolag bolag har tagit in över en miljard i riskkapital bara i år, visar en sammanställning från databasen Nordic Tech List.

Malmö slår sitt eget rekord i riskkapitalinvesteringar.
Malmö slår sitt eget rekord i riskkapitalinvesteringar.Foto: Johan Nilsson/TT

Sydsvenska startupbolag slår kapitalrekord. Hittills i år uppgår riskkapitalinvesteringarna i skånska onoterade innovativa teknikbolag till 1,1 miljarder kronor, att jämföra med förra årets totalsumma på drygt 650 miljoner kronor.

Det visar en sammanställning från databastjänsten Nordic Tech List beställd av ekonomisajten 8till5

Läs mer: Malmö slår Göteborg i tech-investeringar

Några av de mest aktiva investerarna i regionen är Industrifonden (NTL), Sunstone Capital (NTL), Almi Invest (NTL) och och Peter Carlsson, som tidigare arbetat på Elon Musks bilbolag Tesla. Även Collector-grundaren Lena Apler har bidragit till inflödet av riskkapital genom sin investering i Malmöbolaget Kollektiva i februari.

En händelse som kan innebära ytterligare inflöde av kapital till regionen är veckans börsnotering av bolaget Crunchfish. Bolaget grundades 2010 och är baserat i Västra hamnen i Malmö.

Läs mer: Crunchfish steg över 100 procent på börsen

Serieentreprenören Joachim Samuelsson är en av huvudägarna i bolaget och har gått in med pengar vid flertalet tillfällen under åren som gått. Hans inställning till startupinvesteringar är att ge allt.  

"Det är inte så att man bara försöker få andras pengar, utan man är själv med i högsta grad och tror på idén. Då är det lättare att övertyga andra människor att också investera pengar i bolaget”, säger han till 8till5.

Video: Startup Tour i Malmö – i 360-video!

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera