Annons

Skånska änglar bildar fond – ska investera i minst 15 startups

Malmöprofilen Hampus Jakobsson är bland investerarna som står bakom nybildade Fast Track Capital.
Malmöprofilen Hampus Jakobsson är bland investerarna som står bakom nybildade Fast Track Capital.
Tio av södra Sveriges främst affärsänglar går samman och bildar en riskkapitalfond knuten till acceleratorn Fast Track Malmö. Bland investerarna finns Magnus Wide, Hampus Jakobsson och Anders Berglund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fonden, som får namnet Fast Track Capital, samlar tio affärsänglar och två family offices som i ett första steg går in med 6 miljoner kronor i fonden. Pengarna ska gå till bolag som antas till acceleratorn Fast Track Malmö (NTL).

Läs mer: Malmö startar accelerator för att locka talanger

Det är första gången som södra Sverige får en egen fond som huvudsakligen utgörs av affärsänglar.

Vi har valt att enbart bjuda in lokala investerare

“Vi är många änglar som är aktiva lokalt i södra Sverige, men det här är första gången som så många av oss går ihop i en ängelbackad fond. Det känns som ett naturligt och kostnadseffektivt steg – nu får vi möjlighet att tillsammans backa bolag i en riskspridd portfölj”, säger Magnus Wide, affärsängel och mentor för Fast Track Malmö.

Som Di Digital tidigare berättat antas mellan fem och åtta bolag till den andra upplagan av acceleratorn. Alla bolag som antas är garanterade en investering på minst 300 000 kronor, men minst två av bolagen erbjuds 500 000 kronor.

Läs mer: Skåne spränger miljardvallen

”Vi är den accelerator som har den största investeringsmöjligheten i Sverige just nu. Det gör att bolagen utöver coachning från affärsänglarna också får tillgång till kapital under hela resans gång”, säger Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö.

De affärsänglar som backar Fast Track Capital är Peter Enberg, Björn Andersson, Hampus Jakobsson (NTL), Magnus Wide, Anders Berglund, Marcus Söderberg, Magnus Kenneby (NTL), Eva Hultman, Sven Wennhall och Arne Nilsson samt två family offices, Grenspecialisten och Tibia Konsult.

Fonden ska investera i tre omgångar av Fast Track Malmö, vilket innebär att minst 15 antagna bolag får affärsänglarnas ögon på sig.

”Vi har valt att enbart bjuda in lokala investerare och har fått ihop en bra mix av starka änglar med väldigt olika bakgrund”, säger Joel Larsson.

Magnus Wide är en av grundarna till Mobenga, som 2011 köptes upp av det brittiska mjukvarubolaget Playtech.

”Det känns extra kul med acceleratorn eftersom Malmö har ett så starkt track record för tidiga bolag. Bara senaste tiden har vi ju haft tre bolag i Y Combinator. Det är imponerande, framförallt med tanke på Malmös storlek”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies