Annons

Skånska ljusexperter tar in 110 miljoner kronor

Exempel på Brainlits belysning
Exempel på Brainlits belysning Foto: Brainlit/Press
Belysningsföretaget Brainlit i Lund tar in 110 miljoner i en nyemission. Nu är bolaget redo för en internationell expansion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Brainlit startade 2012 av grundaren Tord Wingren, telekomprofil och en av upphovsmännen bakom bluetooth.

Företaget har tagit fram en lösning på problemet att människor i allt högre utsträckning tillbringar mindre tid i dagsljus. Den består av sensorer och algoritmer anpassade för individer eller grupper som styr anpassade armaturer utifrån behovet av dagsljus.

Idag vistas drygt 5 000 personer dagligen i referensinstallationer i miljöer där bolagets system styr ljuset. Intresset för systemet är stort, enligt bolaget själva och har köpts av flera prestigekunder.

En viktig kund är Medicon Village i Lund och byggnaden The Spark som är Sveriges första helt biocentriska byggnad. En annan viktig kund är svenska generalkonsulatet i Hongkong.

Intresset för bolaget bekräftades av en övertecknad nyemission som landade på 110 miljoner kronor.

”Jättekul, ett fantastiskt intresse. Vi har fått med oss 75 nya aktieägare. Vi har haft en ambition om att bredda vårt ägande. Vi är framförallt ett wellness-bolag och har märkt under vår resa att aktiva ägare har varit en viktig del i vår tillväxtresa för att få ut vårt budskap på marknaden och öka intresset och medvetenheten kring ljus och hälsa”, säger Niclas Möttus Olsson, vd på Brainlit.

Med det nya kapitalet är bolaget redo att ta det stora språnget.

”Vi har en färdig lösning som nu installeras runt om i framför allt Sverige. Vi har också gjort vår första installation i New York och i Hongkong. Vi vill fortsätta vårt Lundabaserade teknikbolag och har insett att för att kunna vara det och växa behöver vi supportera affärerna internationellt. Vår tanke är inte att etablera dotterbolag runt om i världen utan tvärtom, vill vi hjälpa de kanaler vi har etablerat att kunna accelerera sin tillväxt genom att supportera dem med vår kunskap”, säger Niclas Möttus Olsson.

Några av de stora ägarna är Bert Nordberg, Anders Runevad, Peter K Andersson, Peter Strand, Danir som ägs av Dan Olofsson, samt Wingren Hightec, som ägs av Tord Wingrens barn.

Tord Wingren har tidigare stått åtalad för grovt insiderbrott i Fingerprint Cards vid två tillfällen. Han slapp fängelse men i Svea hovrätts dom från maj i fjol dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer