Annons

Skånska Mionix riskerar samma öde som Kronaby

Malmös Anima, med sina uppkopplade Kronaby-klockor, investeraren Stefan Lindeberg och Mionix färgglada möss och tangentbord.
Malmös Anima, med sina uppkopplade Kronaby-klockor, investeraren Stefan Lindeberg och Mionix färgglada möss och tangentbord.
Hundratals miljoner kronor gick upp i rök när Malmös Anima, med sina uppkopplade Kronaby-klockor, begärdes i konkurs härom veckan. Nu riskerar skånska hårdvarubolaget Mionix att gå samma öde till mötes och sälla sig till listan av svenska techfloppar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Små hårdvarubolag är tuffa att driva. I onsdags kunde Di Digital rapportera att Malmöbolaget Anima, som skulle ta upp kampen med Apple om uppkopplade klockor, begärs i konkurs. Detta sedan de kinesiska ägarna plöjt ned cirka 350 miljoner kronor i bolaget, men till slut fått kalla fötter.

Läs mer: Hajpade klockföretaget begärs i konkurs
Läs ännu mer:
Anima hoppas på ny chans efter konkursen 

Samtidigt pågår en annan kris på ett annat skånskt hårdvarubolag. Det är Mionix, som producerar specialdesignade tillbehör för gamers, som kämpar för att komma på fötter efter en rad bakslag, fallande försäljning och avhopp. 

Vi är en grupp investerare som samlat resurser för att göra en omstart med Mionix.

Di Digital rapporterade i november att Malmöprofilen och serieentreprenören Carl Silbersky (NTL) lämnat posten som vd på Mionix (NTL) för att bli affärsutvecklingschef på börsnoterade Bimobject. 

Läs mer: Carl Silbersky kliver av vd-posten på Mionix 

Carl Silbersky var vd på Mionix mellan 2014 och 2018, under en tid när bolaget uttalat målet att gå till börsen. Det har inte hänt. Under 2017 omsatte Mionix 15,7 Mkr, nästan en halvering av föregående år. Nu befinner sig bolag i en kris som kan sluta i konkurs. 

”Vi är en grupp investerare som samlat resurser för att göra en omstart med Mionix. Vi hoppas ta bolaget tillbaka till sina rötter”, säger Stefan Lindeberg (NTL), affärsängel och delägare i Mionix.

Han beskriver hur Mionix i början satsade på ingenjörskunskap och teknisk prestanda. Men med tiden övergick bolagets fokus, enligt honom, allt mer till design, med färgglada tangentbord, datormöss och musmattor.

”Man ville bli ett lifestyle-bolag”, slår Stefan Lindeberg fast.

Mionix har expanderat till Europa, USA och Asien. Men i fjol havererade Mionix samarbete med sin europeiska distributör. Försäljningen har stått still och ersättningar till styrelse och vd uteblivit.

Nu är planen alltså att rädda Mionix genom att gå tillbaka till grunden och rekrytera en ny ledningsgrupp. Man hoppas även stärka finanserna genom lån och aktieemissioner.

”Jag ber att få återkomma när vi är klara med finansieringen”, säger Stefan Lindeberg.

Di Digital listar: Svenska teknikfloppar vi minns 

Spelkonsolen Gizmondo, Narratives tidigare vd Martin Källström och Marshalls mobiltelefon.
Spelkonsolen Gizmondo, Narratives tidigare vd Martin Källström och Marshalls mobiltelefon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer