Annons

Skanskas Sverigechef: ”Ny teknik kan halvera byggtiden för bostäder”

Digital visualisering och virtuella miljöer som BIM har stor potential inom bygg sektorn, enligt Skanskas Sverigechef Gunnar Hagman.
Digital visualisering och virtuella miljöer som BIM har stor potential inom bygg sektorn, enligt Skanskas Sverigechef Gunnar Hagman. Foto: Di
Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, tror att ny teknik kan sänka byggkostnaderna ordentligt i Sverige. ”Det fins stora möjligheter för startupbolag som kan hjälpa oss att visualisera byggprocessen,” säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Visby) Skanskas Sverigechef Gunnar Hagman deltog uner sin vecka i Almedalen i ett seminarium med titeln ”Från startup till miljardbolag”. Diskussionen har kretsade kring storbolagens roll på startupmarknaden, något han funderat mycket på de senaste åren.

”Skanska investerar inte i techbolag. Men vi stödjer gärna unga startups genom att teckna kontrakt som stäcker sig över flera år. De få en del stabila intäkter, och vi får vara med tidigt och utveckla tjänsten”, förklarar Gunnar Hagman.

Mitt råd till startupbolag i byggsektorn skulle vara att ägna sig åt visualisering.

Som exempel på en sådan samarbetspartner nämner han startupbolaget Buildsafe (NTL). Skanska använder i dag deras app för att minska risken för olyckor och andra produktionshinder som kan försena byggprocesserna.

Och fler samarbeten kan vara på gång. 

”Jag har redan träffat tre intressanta teknikbolag här i Almedalen”, säger Sverigechefen.

Gunnar Hagman medger att byggbranschen delvis förtjänar sitt rykte om att ligga steget efter i digitaliseringen. Men de kommande åren tror han på stora framsteg, inte minst för Skanskas del.

”Den genomsnittliga produktionstiden för bostäder i Stockholm är åtta år, från att man har en idé, och förvärvar mark, tills dess att byggnaden är klar för inflyttning. Jag tror vi kan halvera den tiden inom fem år”, säger han.

Största tidsbesparingen kan ske inom detaljplansprocessen, som i dag sker pappersvägen.

En sådan tidsbesparing skulle kunna spara många miljarder och höja Skanskas marginaler ordentligt. Dels leder effektiviseringar i regel till lägre kostnader. Och dels skulle man inte behöva binda kapital lika länge, vilket minskar räntekostnaderna.

Läs mer: Här är techbolagen som vill rädda byggsektorn 

Lösningarna Gunnar Hagman hoppas på kretsar kring en snabb digitalisering av detaljplans- och bygglovsprocessen. Den står i dag för cirka 4-5 år av den genomsnittliga byggprocessen i Stockholm, menar han. Ska det bli ändring på det vilar en stor del av ansvaret på Lantmäteriet och Boverket som jobbat med digitalisering av planprocessen, kommunerna som har planmonopol på detaljplaner, samt myndigheter som Trafikverket och Länsstyrelsen.

”Största tidsbesparingen kan ske inom detaljplansprocessen, som i dag sker pappersvägen. Lantmäteriet har fått i uppdrag att se över sina processer så att allt detta kan digitaliseras. Då kan man få till en interaktivitet för alla intressenter som ska ge synpunkter och förhindra överklagande av vissa beslut. Det här är ju en demokratisk process som tar mycket tid”, säger Gunnar Hagman.

Delarna tillverkas med stort inslag av robotik och levereras av förarlösa fordon.

Hur kan unga startupbolag slå mynt av detta?

”Mitt råd till startupbolag i byggsektorn skulle vara att ägna sig åt visualisering. Det vill säga att bygga ett verktyg som gör det enkelt att se var processen befinner sig och vad som ska byggas. Det här går redan i dag, men det kan göras mycket bättre med förstärkt verklighet (AR) och interaktiva simuleringar som tar in synpunkter utifrån ekonomi, tidplan mer mera. Man kan även använda artificiell intelligens för att optimera snabbt hitta nya alternativ när något går fel.”

Gör digitala visualiseringar myndigheterna snabbare?

”Jag tror de kan fatta snabbare beslut om de får informationen presenterat för sig på ett enklare och tydligare sätt.”

Gunnar Hagman tror att denna process kan minska från 4-5 år till 2-3 år. Vad gäller byggprocessen tror han den kan minskas från 3 till 2 år med hjälp av digital innovation.

Hur ska ni lyckas dra ner på byggtiden? 

”Studier visar att man inte är produktiv under 60-70 procent av tiden på en byggarbetsplats. Man väntar på material som inte kommer och man utför felaktigt arbete som måste göras om. Med ett vässat digitalt arbete man få bort detta, helt eller delvis.”

Katerra från Silicon Valley är det techbolag som har kommit längst inom byggsektorn.

Skanska jobbar redan med visualiseringstekniken BIM (Building Information Modeling). Systemet kan beskrivas som ett slags Minecraft för byggsektorn där olika objekt, från dörrar till takpannor, beskrivs i form av 3D-objekt som kan kopplas samman i virtuella byggmodeller.

Hur viktigt är BIM för detta?

”Vi jobbar med BIM för fullt redan. Men vi vill ta det lägre än så och jobbar med Hexagon som ska koppla på fem dimensioner, det vill säga även tid och kostnad fullt ut. Hexagon investerar stort i detta, och vi investerar också mycket tid och resurser.” 

Om tio år tror jag våra arbetsplatser allt mer liknar montageplatser.

Hur långt har ni kommit i detta samarbete med Hexagon?

”Vi gick ut med ett pressmeddelande om samarbetet för ganska exakt ett år sedan. Vi ska testa det framåt årsskiftet och rulla ut det stegvis efter det. Hexagon kommer att äga det här systemet, men vi har ju fördelen att vara med tidigt och snabbt komma igång med det."

Vilket techbolag har kommit längst inom bygg?

”Katerra, ett bolag i Silicon Valley som utvecklar ett digitalt system för prefab-byggande. Bolaget är grundat av folk med en bakgrund på de stora techjättarna och har tagit in tio miljarder kronor i riskkapital. 

Hur ser framtiden ut för prefab-byggandet?

”Om tio år tror jag våra arbetsplatser allt mer liknar montageplatser. Man tar emot prefabricerade delar från mellanlager i förorterna. De tillverkas med stort inslag av robotik och levereras av förarlösa fordon. Sedan monterar man ihop delarna och uppför byggnaderna på några veckor eller månader.”


Lyssna på Digitalpodden Special från Almedalen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer