Annons

Skånskt AI-bolag startar vårdcentral

Malmöbolaget Lytics använder artificiell intelligens för att göra sjukvården bättre.
Malmöbolaget Lytics använder artificiell intelligens för att göra sjukvården bättre. Foto: Thinkstock
Med datadriven vård vill AI-utvecklaren Lytics ge KOL-patienter bättre vård och få sjukvården att spara pengar. Nu startar mjukvarubolaget egen vårdcentral.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Målet är att korsa traditionell vård med stora mängder data och enkelt uttryckt bygga upp ett datadrivet larmsystem för att upptäcka när en enskild patient behöver vård.

”Om man kan förutsäga när KOL-patienter ska må sämre och sätta in preventiv vård i rätt skede så ger det patienten ett stort värde, samtidigt som det ger samhället en vinst”, säger Martin Rugfelt, styrelseordförande i Lytics.


Mattias Paulsson och Martin Rugfelt, vd respektive styrelseordförande i Lytics. 

Malmöbolaget utvecklar mjukvara inom artificiell intelligens och fokus ligger på sjukvården där man vill kunna förutse sjukhusinläggningar och i förlängningen utforska komplexiteten i systemiska sjukdomar som KOL. Njursjukvård har varit ett tydligt spår för bolaget och KOL-patienter ett annat.

”I dag underlevererar vården när det kommer till KOL-patienter, vars vård är tung och kostsam. Många vårdcentraler har valt att fokusera på mindre sjuka patienter, men vår teknologi kan jämna ut ekvationen så att även den här vården blir lönsam”, säger Martin Rugfelt.

Lytics blev nyligen ackrediterade av Region Skåne och den första vårdcentralen öppnas i Malmö i höst. Främst riktar den sig till KOL-patienter, rökare och astmatiker, men kommer även att ta emot andra patienter. Målet är att starta fler vårdcentraler på andra orter och även erbjuda en virtuell vårdcentral och därigenom ha mellan 50000 och 100000 patienter på tre års sikt. Konceptet går att skala globalt och ju större patientbasen är desto bättre blir systemet på att förutse patienters sjukhusinläggningar och klarlägga sjukdomsförloppet.

”Det här är långt ifrån bara ett svenskt problem. Många utvecklingsländer har en snabbt växande medelklass som kräver mer vård, så marknaden är internationell”, säger Martin Rugfelt.

Med relevant data om patienten och sjukdomen behöver inte den största delen av läkarbesöket handla om att beskriva sjukdomsförloppet.

Datan från respektive patient ska samlas in med hjälp av dynamiska frågeformulär, sensorer och smarta mobiler ute hos patienten.

"Med relevant data om patienten och sjukdomen behöver inte den största delen av läkarbesöket handla om att beskriva sjukdomsförloppet och hur man mår utan fokus kan läggas på att ge patienten stöd i sin sjukdom. Nyckeln är att ge vårdgivaren en så komplett bild av patienten som möjligt”, säger Mattias Paulsson, vd för Lytics.

Satsningen på en vårdcentral finansieras genom en nyemission som ska stängas under försommaren. Lytics ägs av en skara investerare och aktiva i bolaget, bland andra vd Mattias Paulsson och styrelseordföranden Martin Rugfelt. Under förra året gick investerarna Sven Holmgren, Cecilia Hollerup och Staffan Bergqvist in i bolaget.

Läs även: AI-lärare från Malmö ska vässa elevernas matte

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer