Annons

Skånskt elbilsbolag tar in miljoner via crowdfunding – siktar på lansering 2020

Unitis model One.
Unitis model One. Foto: Pressfoto. Karl-Fredrik von Hausswolff.
Elbilsbolaget Uniti har tagit in nytt kapital för att fortsätta mot målet att lansera sin model One under nästa år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lundabaserade elbilsbolaget Uniti har stängt en ny crowdfunding-runda på strax över 16 miljoner kronor. 

Pengarna ska användas till att fortsätta utveckla bolagets första modell One där målet är att få ut en förproduktionsmodell, som ska kunna testas och köras i riktig miljö, under året i år.

”För ett år sedan gick vi över till att det ska vara en vanlig personbil. Då måste vi ändra den, till exempel måste vi ha en ratt i stället för en joystick och backspeglar måste sitta på en specifik plats”, säger Unitis marknadschef Robin Eriksson.

Läs mer: Stort intresse för Lunda-Tesla – får råd av Koenigsegg

Under förra året flyttade bolaget delar av verksamheten till Silverstone i England för att fortsätta utveckla modellen. 

Enligt Robin Eriksson har bolaget strax över 3 000 förbeställningar, som inte är bindande, på sin första modell. Priset ligger på från 22 000 euro, motsvarande strax under 230 000 kronor. 

”Vi får in cirka 15 beställningar i veckan, utan att arbeta aktivt med försäljning”, säger Robin Eriksson.

Just nu pågår diskussioner med underleverantörer och partnerskap med bolag som kommer bygga bilen för Unitis räkning, inga planer på någon egen fabrik finns alltså för tillfället. Tanken är att kunna leverera de första modellerna till kunder i slutet av 2020.

Uniti har tidigare använt sig av crowdfunding för att få in kapital. Men lika mycket som man får in kapital får man också in ett större engagemang kring bolaget och bilmodellen, menar Robin Eriksson.

”Vi är även engagerade med affärsänglar och VC-bolag, men vi ser det här som en community-engagerande del. Vi vill få in folk runt om i världen som är engagerade, ett effektivt sätt att göra det på är att köra crowdfunding.”

När kommer ni behöva gå till riskkapital för att öka kassan än mer?

”Det är egentligen pågående hela tiden. Vi kommer fortsätta söka pengar fram till att vi börjar generera intäkter.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer