Annons

Skånskt nätverk ökar tempot för en mer jämställd it-bransch

Foto: Press.
It-branschen skriker efter mjukvaruutvecklare men har fortsatt svårt att locka till sig kvinnor. För att skynda på utvecklingen har Malmöbaserade Pink Programming börjat utbilda teknikbolag i mångfald och inkludering. Snart startar det ideella programmeringsnätverket dessutom en ny webbutveckling för kvinnor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många it-bolag har länge haft svårt att hitta kompetent personal på en arbetsmarknad där it-specialister är minst sagt eftertraktade. I nuläget är det heller ingen ljusning i sikte på utbudssidan. Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen It- och telekomföretagen kommer det att saknas cirka 70 000 utvecklare i Sverige nästa år.

I det underskottet finns det också en fortsatt obalans i könsfördelningen, där kvinnor är kraftigt underrepresenterade bland landets samtliga mjukvaruutvecklare. Mot den bakgrunden har landets största ideella programmeringsnätverk, Pink Programming, i flera år och med framgång verkat för att attrahera kvinnor till it-yrken.

Tidigare har det Malmöbaserade nätverket haft olika programmeringsträffar och workshops med sammanlagt tusentals deltagare runt om i landet sedan starten 2015. Nu lägger man i en högre växel: Föreningen har paketerat sina lärdomar och börjat utbilda teknikbolag i mångfald och inkludering.

Studier visar att 40-50 procent av kvinnorna lämnar yrket. Det beror bland annat på att de inte riktigt trivs i ofta grabbiga miljöer bland it-organisationer.

En första pilotomgång har redan genomförts på startupkontoret The Ground i Malmö, som lockade deltagare från bolag som Axis, Vattenfall och Unity. Efter nästa omgång i pilotfasen ska man göra en utvärdering, för att därefter sy ihop ett kurspaket som ska erbjudas till olika bolag med start under våren nästa år.

”Efter att ha jobbat i flera år med att peppa kvinnor att programmera attackerar vi nu problemet från andra hållet också, genom att hjälpa företagen att bli jämställda. Vi visste hur statistiken i branschen såg ut, men att det skulle vara så här stort intresse för vår workshop, det kunde vi bara drömma om”, säger Alice Larsson, verksamhetsledare för Pink programming, om projektet som genomförs med stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne.

Alice Larsson är verksamhetsledare på Pink Programming.
Alice Larsson är verksamhetsledare på Pink Programming. Foto: Press.

Tanken är att deltagarna ska kunna gå hem med konkreta tips på hur man kan rekrytera annorlunda och vara mer inkluderande på arbetsplatsen.

”De företag som vi har dialog med ser värdet med att vara ett bolag med mångfald för att kunna prestera bättre som organisation. Det räcker alltså inte att lägga ut en jobbannons och hoppas på att många personer söker den utlysta tjänsten. Företagen måste vara mycket mer proaktiva och jobba med olika communities och forum för att hitta kvinnliga utvecklare”, säger Alice Larsson.

Förutom att lära bolag att lyckas rekrytera kvinnor till sina organisationer syftar projektet även till att arbetsgivare ska kunna behålla den kompetens som man har knutit till sig.

”Studier visar att 40-50 procent av kvinnorna lämnar yrket. Det beror bland annat på att de inte riktigt trivs i ofta grabbiga miljöer bland it-organisationer”, säger Alice Larsson som dessutom pekar på att kvinnor i stor utsträckning vandrar vidare i organisationerna:

”Många kvinnor i it-branschen har visat sig vara duktiga på att planera, ta ansvar, organisera och hålla ordning på arbetsgruppen. Då har de också blivit tillfrågade att lämna rollen som utvecklare för att istället bli exempelvis projektledare. På så vis rekryterar man bort kvinnliga utvecklare.”

Med start i februari nästa år drar Pink Programming även igång en 16 veckor lång utbildning där 20 kvinnor och icke-binära personer ska utbilda sig till webbutvecklare. Utbildningen beskrivs som nätverkets största satsning någonsin, och sker i samarbete med den Stockholmsbaserade föreningen Beetroot Academy som tidigare utbildat över 2 000 personer i Ukraina efter liknande koncept.

Malmö stad är huvudfinansiär till projektet som även backas upp av huvudsponsorn Telavox, samt Neo4J som ska jobba tillsammans med deltagarna under utbildningen.

”Samtliga som kommer in på kursen ska vilja byta karriär och arbeta som utvecklare efter avslutad kurs. Hittills är intresset väldigt stort, vi kommer att fylla alla platser. Sist vi gjorde en kvällskurs för två år sedan fick vi 150 ansökningar till 17 platser, och intresset från vår målgrupp gör att vi inte förväntar oss färre ansökningar den här gången”, säger Alice Larsson.

Pink Programmings grundare Vanja Tufvesson blev 2019 framröstad till ”Årets kvinnliga grundare” vid Di Digitals evenemang Female Founders.

Läs mer: Vanja Tufvesson är Årets kvinnliga grundare 2019 

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer