Annons

Skånskt radarföretag tar in 60 miljoner

Acconeers grundare Mikael Egard och Mats Ärlelid (sittande), vd Lars Lindell (stående).
Acconeers grundare Mikael Egard och Mats Ärlelid (sittande), vd Lars Lindell (stående). Foto: Acconeer
Lundabolaget Acconeer, som utvecklat en ny sorts radarchip för till exempel drönare och robotdammsugare, fyller på kassan med 60 Mkr. Bakom investeringen står två Fingerprintprofiler samt nya, hemliga investerare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pengarna ska bekosta kommersiell produktion av bolagets egenutvecklade radarchip. Dessutom förbereder bolaget en börsintroduktion. Det uppger nyhetsbyrån Rapidus på måndagsförmiddagen. 

”Vi kommer att börja skicka ut våra prototyper om 1-2 veckor till internationella företag så att de kan testa dem i sina produkter”, säger Acconeers vd Lars Lindell till Rapidus. 

Acconeer (NTL) bildades år 2012 som en avknoppning från Lunds Tekniska Högskola. Bolagets teknik bygger på en integrerad krets som genererar högfrekventa radiopulser på ett mycket mer strömsnålt vis än andra tekniker, enligt bolaget. 

Tekniken kan till exempel användas i drönare eller robotdammsugare, för att mäta position och avstånd. 

Acconeer omsatte drygt 1,8 Mkr år 2014, med en förlust på drygt 1,3 Mkr. Årsredovisningen för 2015 är ännu inte offentlig. 

Företaget sysselsätter idag ett 20-tal personer, enligt nyhetsbyrån Rapidus.

Bland de nuvarande ägarna finns investmentbolaget BGA Invest, Almi Invest samt Tord Wingren, numera chef för kinesiska Huawei i Lund, tidigare styrelseledamot i Fingerprint Cards samt medgrundare till startupföretaget Modcam. Även Fingerprints nuvarande sälj- och marknadschef Thomas Rex sitter i Acconeers styrelse.

Ungefär 40 procent av pengarna i den nya investeringsrundan kommer från existerande ägare, enligt Rapidus. Vd Lars Lindell vill inte avslöja vilka de nya delägarna i bolaget är. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer