Annons

Skånskt vårdbolag expanderar utomlands: ”Sverige är alldeles för litet”

Charlotta Tönsgård är vd på och medgrundare av Engaging Care.
Charlotta Tönsgård är vd på och medgrundare av Engaging Care. Foto: Jenny Leyman (Di).
Det skånska vårdbolaget Engaging Solutions har fått sina första internationella kontrakt. Sedan slutet av förra året finns kunder i både Brasilien och Nederländerna. ”Om man säljer ren teknik är en marknad som Sverige alldeles för liten”, säger vd:n Charlotta Tönsgård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har varit ett intensivt fjolår för Engaging Solutions, vars affärsidé är att leverera nya digitala lösningar till sjukvårdens olika aktörer.

I början av 2019 släpptes de första användarna in på bolagets plattform som döpts till Kind, däribland thoraxkliniken i Lund och en privat mödravårdscentral i Helsingborg.

I dag har Engaging Solutions omkring 20 svenska kliniker som betalande kunder. Nyligen breddades kundgruppen genom att bolaget gick utanför Sveriges gränser för första gången.

”Vi har i dag en bred grupp sjukvårdsteam i Sverige som kunder, men om man säljer ren teknik är en marknad som Sverige alldeles för liten. Vi har därför tänkt internationellt från dag ett och är glada över att i dag redan ha en handfull kunder både i Nederländerna och i Brasilien”, säger vd:n Charlotta Tönsgård.

Affärsmodellen bygger på abonnemang, där klinikerna betalar en fast summa per vårdanställd användare. Bolagets försäljning i fjol stannade på runt en halv miljon kronor.

För att finansiera den fortsatta expansionen tog Engaging Solutions under förra året in 25 miljoner kronor från bland annat de två riskkapitalfonderna Connect Ventures och Crowberry Capital, som nu är största ägare i bolaget efter ledningsgruppen.

Läs mer: Sparkade Min Doktor-vd:n får miljoner till ny vårdutmanare

De nya pengarna förväntas räcka för att driva bolaget under större delen av det här året, men för att kunna expandera ännu snabbare räknar Charlotta Tönsgård med att fylla på kassan med ytterligare 50-60 Mkr under 2020.

Plattformen Kind som bolaget har byggt tar sikte på att möta resursbristen i sjukvården. Första steget är att ge vårdgivare tillgång till en säker app där de kan hålla kontakt med sina patienter, men också samla kunskap som redan finns i vårdteamet och se till så att både vårdpersonal och patienter har tillgång till den informationen.

Läs mer: Hon bygger ett Amazon för sjukvård: ”Svenska modellen kommer inte att hålla” 

Charlotta Tönsgård, som 2016 fick sparken som vd för nätläkaren Min Doktor, startade Engaging Solutions tillsammans med Annica Belfrage. Sedan i somras har Annica Belfrage lämnat det operativa arbetet i Engaging Solutions.

I dag har bolaget vuxit till 23 anställda, varav de flesta jobbar från ett kontor inrymt i en vindsvåning i centrala Malmö. Dessutom finns anställda i bland annat London och Rio de Janeiro och sammanlagt talas 15 olika språk bland de anställda.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer