Annons

Skarp lansering för deras uppkopplade pillerpaket

Internet of pills: Mevias it-utvecklare Jesper Lugner, teknikchef Linnéa Olsson och vd Jesper Hassel.
Internet of pills: Mevias it-utvecklare Jesper Lugner, teknikchef Linnéa Olsson och vd Jesper Hassel.
Healthtech-bolaget Mevia plockar in 4 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till att marknadsföra bolagets smarta piller-teknik, som hjälper patienter ta sin medicin i rätt tid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tre år efter starten är Göteborgsbolaget Mevia (NTL) äntligen redo för en skarp lansering. Bolaget har utvecklat en smart pillerförpackning som hjälper människor ta rätt dos medicin vid rätt tid.

Nu tar Mevia in 4 miljoner kronor i riskkapital från Chalmers Ventures (NTL) och riskkapitalbolaget K Svets Ventures (NTL). Pengarna ska användas för marknadsföring av bolagets produkt, som nu anses vara redo för en bred lansering.

”Vi har en produkt som är CE-märkt och är tillräckligt bra för att användas. Nu ska vi sälja den till privatpersoner, via olika apoteksaktörer, samt läkemedelsbolag”, säger Mevias vd Jesper Hassel.

Han grundade Mevia 2014 tillsammans med Linnéa Olsson, idag teknikchef på bolaget.

Detta blir en självklar del i framtidens vård och vid utvecklingen av nya läkemedel.

Mevia har sedan dess varit finalister i tävlingar som 33-listan, E-health Awards och Serendipity Challenge, samt tilldelats Global Telecoms Innovation Award.

Bolagets teknik dokumenterar vilka piller som tagits ur förpackningarna och skickar informationen till ett it-system. Systemet sänder sedan automatiskt ut påminnelser via telefonsamtal, sms eller pushnotiser via en applikation.

Foto:

Mevias smarta pillerförpackning skickar information i realtid via gsm-nätet.

”Vi tror detta kommer att vara en självklar del både i framtidens vård och vid utvecklingen av nya läkemedel”, säger Tobias Elmquist, investeringsansvarig på Chalmers Ventures.

I bästa fall löser Mevias teknik ett stort samhällsproblem. Patienter hjälps att ta sin medicin i rätt tid, samt att undvika dubbeldoser, eller att glömma medicinen helt och hållet. De misstag som sker i dag drabbar patienten, som riskerar oönskade sidoeffekter, men även samhället, genom ökade kostnader för bland annat onödiga sjukhusinläggningar.

”Visionen är att stötta individer i att ta sina mediciner på rätt sätt. Det innebär till exempel att äldre har en möjlighet att vara självständiga längre, och att anhöriga kan känna en trygghet. Vi kan även stötta läkemedelsbolag i utvecklingen av nya preparat så att studier kan bedrivas på ett mer effektivt sätt”, säger vd Jesper Hassel.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer