Hoppa till innehållet

Skarp lansering för deras uppkopplade pillerpaket

Healthtech-bolaget Mevia plockar in 4 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till att marknadsföra bolagets smarta piller-teknik, som hjälper patienter ta sin medicin i rätt tid.

Internet of pills: Mevias it-utvecklare Jesper Lugner, teknikchef Linnéa Olsson och vd Jesper Hassel.
Internet of pills: Mevias it-utvecklare Jesper Lugner, teknikchef Linnéa Olsson och vd Jesper Hassel.

Tre år efter starten är Göteborgsbolaget Mevia (NTL) äntligen redo för en skarp lansering. Bolaget har utvecklat en smart pillerförpackning som hjälper människor ta rätt dos medicin vid rätt tid.

Nu tar Mevia in 4 miljoner kronor i riskkapital från Chalmers Ventures (NTL) och riskkapitalbolaget K Svets Ventures (NTL). Pengarna ska användas för marknadsföring av bolagets produkt, som nu anses vara redo för en bred lansering.

”Vi har en produkt som är CE-märkt och är tillräckligt bra för att användas. Nu ska vi sälja den till privatpersoner, via olika apoteksaktörer, samt läkemedelsbolag”, säger Mevias vd Jesper Hassel.

Han grundade Mevia 2014 tillsammans med Linnéa Olsson, idag teknikchef på bolaget.

Detta blir en självklar del i framtidens vård och vid utvecklingen av nya läkemedel.

Mevia har sedan dess varit finalister i tävlingar som 33-listan, E-health Awards och Serendipity Challenge, samt tilldelats Global Telecoms Innovation Award.

Bolagets teknik dokumenterar vilka piller som tagits ur förpackningarna och skickar informationen till ett it-system. Systemet sänder sedan automatiskt ut påminnelser via telefonsamtal, sms eller pushnotiser via en applikation.

Foto:

Mevias smarta pillerförpackning skickar information i realtid via gsm-nätet.

”Vi tror detta kommer att vara en självklar del både i framtidens vård och vid utvecklingen av nya läkemedel”, säger Tobias Elmquist, investeringsansvarig på Chalmers Ventures.

I bästa fall löser Mevias teknik ett stort samhällsproblem. Patienter hjälps att ta sin medicin i rätt tid, samt att undvika dubbeldoser, eller att glömma medicinen helt och hållet. De misstag som sker i dag drabbar patienten, som riskerar oönskade sidoeffekter, men även samhället, genom ökade kostnader för bland annat onödiga sjukhusinläggningar.

”Visionen är att stötta individer i att ta sina mediciner på rätt sätt. Det innebär till exempel att äldre har en möjlighet att vara självständiga längre, och att anhöriga kan känna en trygghet. Vi kan även stötta läkemedelsbolag i utvecklingen av nya preparat så att studier kan bedrivas på ett mer effektivt sätt”, säger vd Jesper Hassel.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera