Hoppa till innehållet

Skarpt läge i Silicon Valley: ”Kommer se många krascher i höst”

Under våren har luften pyst ur startupvärlden. Står vi inför en techapokalyps eller en normalisering av den privata marknaden? Det råder ett tuffare klimat på västkusten i USA, enligt flera källor.

(Di Digital/Silicon Valley) Domedagsprofetiorna kring ohälsosamma startupvärderingar har duggat tätt under våren. Rubriker om nedskrivningar, nedåtrundor och uppsägningar har blivit vardagsmat. Nu har även konkurserna börjat komma.

De flesta i Silicon Valley säger att det handlar om en hälsosam justering av den privata marknaden. Att vi går mot mer normala värderingar och den naturliga utrensningen sker ännu en gång. 1 av 10 startups lyckas, visar statistiken, och i tuffare tider skiljs agnarna från vetet.

Det går att likna läget vid ett köp av lägenhet eller hus. När marknaden är het vill alla vara med och buda. Blir läget osäkert så synas alla skavanker på objekten i sömmarna och buden blir färre. I Silicon Valley drar investerarna öronen åt sig och känner inte samma ”fomo” - fear of missing out - som det heter på startupspråk.

Läs mer: ”Är vi nära en techapokalyps?”

”De två områden där kapitalet har dragits ner är i tidiga skeden, alltså i såddrundor, och i senare skeden. Det finns lika mycket i A-rundor, men de tar längre tid att få”, sa Johan Brenner, partner i Creandum, i en intervju med Di Digital i slutet av maj.

Det han pratar om kan tolkas som en släng av den berömda ”crunchen” i A-rundor. När såddinvesteringskapitalet flödar och tiderna sedan blir tuffare så uppstår ett gap - en crunch - i möjligheten att ta in en ny runda kapital. Det är då bolagen måste börja tjäna pengar istället, för att inte vara beroende av nästa pengainjektion som kanske dröjer.

Det är ett förhållande som även råder i Sverige om man får tro Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski:

”Jag upplever att det finns lite av ett gap när det gäller a-rundor också i Sverige. Jag ser det när jag gör ängelinvesteringar och bolagen ska kliva upp från att ha tagit in 4–5 miljoner till att ta in 30 miljoner. Då är det rätt svårt”, sa han i en stor intervju med Di Digital för ett par veckor sedan.

Konkurserna har också börjat ramla in och vi har sett ett par exempel i Sverige, med bitcoinbolaget KNC Miner och säljsystemet Brisk.

Läs mer: Kommentar: Illröda varningslampor på tech-himlen

”Vi kommer att få se många krascher i höst”, sa en nordisk entreprenör, baserad i Silicon Valley, för några veckor sedan.

Hen står själv inför ett svårt läge. På randen till en konkurs, som bara kan stoppas av nytt riskkapital eller ett uppköp. Om några veckor vet vi hur det har gått.

”Folk som inte var med 2008 har inte fattat vad det innebär när det inte går att resa kapital längre. Att finansiering inte är ett naturligt steg för alla startups, utan att man behöver bevisa något i varje runda. Bara för att det var enkelt att resa A-rundan 2014, betyder det inte att B och C kommer att bli enkla i dag”, sa en annan person, som har varit väl insatt i Silicon Valleys utveckling under de senaste tio åren, nyligen om läget.

Vi ser en ny generation entreprenörer, för vilka riskkapital ännu inte har varit ett problem. Men alla uppsägningar i Silicon Valley under våren talar sitt tydliga språk för vart det barkar. Även om vissa, som Uber och Airbnb, hittills har lyckats stå emot trenden.

Läs också: "Superinvesteraren: leverera värden inte höga värderingar"

Ändå är de flesta överens om att det inte är en bubbla vi pratar om. I alla fall inte en som helt plötsligt kan spricka så att allt rämnar. Snarare beskrivs läget som en pysande ballong och som flera gånger förut ser vi att kraven ökar på bolagen att tjäna pengar. 

”Det som har hänt är att marknaden både vill se snabb tillväxt och lönsamhet. Om man inte levererar det kan man inte förvänta sig att värderingen stiger till nästa runda, och det vill ingen”, sa Carl Waldekranz, medgrundare och vd för e-handelstjänsten Tictail med kontor i New York, i en intervju med Di Digital nyligen.

Tidigare var tillväxt den starkast lysande stjärnan på investerarnas himmel, men det räcker inte längre.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera