Annons

Skatteklipp för svenska staten när Microsoft flyttar Minecraft-miljarder

En figur från Mojang på bolagets huvudkontor i Stockholm.
En figur från Mojang på bolagets huvudkontor i Stockholm. Foto: Patrik Olsson/TT
Microsoft genomför en jätteförflyttning inom sin koncern och skeppar rättigheterna till spelsuccén Minecraft från Sverige. Transaktionen innebär rejält klirr i den svenska statskassan. ”Det påverkar inte verksamheten”, uppger bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var under 2014 som Microsoft köpte upp Mojang i en affär värd 17 miljarder från de tre svenska grundarna Markus ”Notch” Persson, Jakob Porsér och förre vd:n Carl Manneh. Företaget är mest känt för att ha utvecklat den globala spelsuccén Minecraft, som i slutet av fjolåret hade hela 112 miljoner aktiva spelare i månaden. 

Nu står det klart att de immateriella rättigheterna till Minecraft inte längre finns kvar i Sverige. Under det brutna räkenskapsåret för 2018-2019 flyttade Microsoft över dessa till andra bolag högre upp i koncernen, troligtvis till deras europeiska huvudkontor på Irland, visar färska handlingar från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

De två svenska bolagen Mojang AB och Mojang Synergies har under året tagit del av betalningar på 10,5 miljarder respektive 5,6 miljarder kronor från andra Microsoft-bolag. Affären har enligt handlingarna skett till en marknadsmässig prisnivå.

”Dokumenten visar på förändringar som Microsoft gjort för att förenkla vår bolagsstruktur och reflekterar förändringar i affären, men det påverkar inte verksamheten av Minecraft”, uppger Microsoft i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Enligt uppgifter till Di Digital har Minecraft efter hand blivit en alltmer integrerad del av Microsofts globala spelverksamhet. Techjätten har tidigare flyttat immateriella rättigheter från enskilda bolag efter andra förvärv.

Teknikbolag som Apple, Google, Facebook, Microsoft och Twitter brukar använda ett system där företagens immateriella rättigheter läggs i bolag i skatteparadis. Det handlar om komplicerade upplägg som utnyttjar gråzoner inom systemen för royalty-betalningar och internfakturering, i syfte att minimera beskattningen.

Läs mer: Helvändning gjorde Irland till skatteparadis – techjättarna frodas på den gröna ön

Microsoft vill dock inte svara på frågan om överföringen sker av skattemässiga skäl, men betonar att den skett i linje med OECD:s regelverk. 

Transaktionen innebär dock att de två Mojang-företagen sammanlagt betalade nästan 4,1 miljarder kronor i bolagsskatt i Sverige under 2018-2019 som en engångseffekt. Räkenskapsåret före låg beskattningen på totalt 300 miljoner kronor. 

Tvärtemot tidigare år har Microsoft inte beslutat om några vinstutdelningar från Mojang.

Läs mer: Vinstfall för svenska succén – blygsam utdelning till Microsoft 

Trots överföringen verkar Mojang, mycket riktigt, inte ha dragit ned på takten i Sverige. I slutet på juni 2019 hade spelutvecklaren 104 anställda i Stockholm, en mindre ökning från året innan.

Intäkterna i verksamhetsbolaget Mojang AB steg samtidigt kraftigt till 4,2 miljarder kronor under 2018-2019, från 3 miljarder kronor året innan. 

Det är den högsta omsättning som Minecraft nått på fyra år, och innebär ett tydligt trendbrott efter en successiv tillbakagång. Då ska det också noteras att bolagets kostnader främst utgörs av royalty-betalningar till Mojang Synergies.

Microsoft avböjer att kommentera den generella utvecklingen för Mojang under fjolåret.

Läs mer: Microsofts vd: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp 

Spelbranschen har genomgått en stor omställning under de senaste åren. Tidigare var bolagen beroende av försäljning av enskilda spelkopior, men nu försöker de hitta andra intäktsströmmar som ger mer återkommande klirr i kassan.

”En betydande del, men fortfarande en minoritet, av våra intäkter är nu kopplade till spelabonnemang och försäljning av specifikt innehåll i spelet”, skriver bolaget i sin årsredovisning.

Bolaget har också lagt mycket resurser på att utnyttja varumärket Minecraft så mycket som möjligt. Bland annat har man satsat på att öka försäljningen genom att lansera prylar, kläder och leksaker som kretsar kring spelet genom samarbeten med tillverkare som Lego, Mattel och Egmont.

I april 2020 ska Mojang lansera det nya spelet Minecraft Dungeons till så väl pc som olika konsoler. Utöver det planerar företaget släppa uppdateringar till existerande spel på diverse plattformar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer