Annons

Skatteparadis – en fluga i techsektorn

Spotify har sitt moderbolag i Luxemburg och King, som står bakom spelet Candy Crush, är delvis baserat på Malta.
Spotify har sitt moderbolag i Luxemburg och King, som står bakom spelet Candy Crush, är delvis baserat på Malta. Foto: TT
En rad svenska tech- och riskkapitalbolag har sin bas i skatteparadis. ”Jag vore ytterligt förvånad om inte skatten spelar roll”, säger  experten Torsten Fensby.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är inte ovanligt att svenska techbolag etablerar sig i skatteparadis.

I flera fall har svenska techbolag i USA förlagt sina moderbolag i Delaware, känt för sina låga skatter och milda företagsreglering.

Där har det skånska databasbolaget Neo4j, som nyligen tog in över 700 miljoner kronor i finansiering, sitt moderbolag. I delstaten finns även e-handelsplattformen Tictail, analystjänsten Recorded Future och det smarta duschbolaget Orbital Systems, med Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico i ägarkretsen.

Spotifys moderbolag finns i Luxemburg och grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek har sina ägarbolag på Cypern och Malta. Men hittills ser de ut att ha skattat för sina kapitalvinster i Sverige.

När Daniel Ek under 2013 och 2014 sålde aktier för omkring 300 miljoner kronor beskattades transaktionen på Cypern i Sverige.

I praktiken ska Skatteverket kunna beskatta transaktioner som sker i skatteparadis om exempelvis den värdeskapande delen av koncernen finns i Sverige.

”Hade en svensk ägt aktier i ett Caymanbolag och tagit ut vinst så tar vi ut full skatt på det i Sverige. Ofta kan man då räkna av den skatt som eventuellt redan har dragits av i utlandet”, säger Anders Hultqvist, professor i finansrätt vid Stockholms universitet.

Läs mer: Skatteverket slår till mot Uber 

Tekniksektorns större investerare tenderar också att placera sina fonder i skatteparadis.

De välkända riskkapitalbolagen Northzone och Creandum – som har investerat i bolag som Spotify, Klarna och Izettle – har fonder på de brittiska öarna Jersey och Guernsey. EQT Ventures, som bildades 2015, har sin bas i Luxemburg.

”Att driva en fond i ett offshoreland behöver inte ha med skatten att göra. Man får också en helt annan frihet att driva fonden utan att omfattas av regler som ska ge insyn. Men jag skulle bli ytterligt förvånad om inte även skatteaspekten spelar en roll”, säger Torsten Fensby, skattepolitisk expert med bas i Frankrike.

Läs mer: Svenska Candy Crush-bolaget krävs på flera miljarder 

King, bolaget som står bakom mobilspelet Candy Crush, krävdes under 2018 på omkring en halv miljard kronor sedan Skatteverket ansåg att man hade gömt vinster på Malta.

Nyligen krävdes King på ytterligare 3,6 miljarder kronor av Skatteverket efter bolagets försäljning till amerikanska Activision Blizzard tidigt 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer