Annons

Skattesmäll för Spotify-ägaren

Affärsängeln och techinvesteraren Felix Hagnö.
Affärsängeln och techinvesteraren Felix Hagnö.
Affärsängeln Felix Hagnö, som tidigt investerade i Spotify, krävs på mångmiljonbelopp av Skatteverket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt besked från Skatteverket ska Felix Hagnö ha lämnat flera jätteutdelningar oredovisade. Myndigheten har granskat miljardärens transaktioner och kommit fram till att han ska betala drygt 29 miljoner kronor i ytterligare skatt, jämte ränta.

Felix Hagnö var en av de första att köpa in sig i Spotify och ska enligt Di Digitals uppgifter tidigt ha fått omkring 10 procent av bolaget för 10 Mkr. Innehavet hade elva år senare spätts ut till 2,5 procent, men var ändå värt 5,6 miljarder kronor efter Spotifys första handelsdag på börsen i april 2018.

Skatteverkets nedslag gäller två uttag, bägge på närmare 50 miljoner kronor, från Felix Hagnös cypriotiska bolag. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Felix Hagnö blev rik på Spotify – så investerar han i dag 

Förfarandet kring en utdelning från 2012 bedömer myndigheten som ”klart skattedrivet”. Vid tidpunkten var han bosatt i Schweiz, där utdelningen inte beskattades.

Pengarna blev disponibla för honom först 2017, enligt Skatteverket, eftersom att de fram till dess varit bundna i Spotify-aktier på andrahandsmarknaden. Då var Felix Hagnö återigen bosatt i Sverige.

”Genom aktuellt förfarande har du därmed sett till att du har utrymme att skattefritt ta ut 30 miljoner euro ur ditt bolag. Någon tanke på att sälja aktierna i Spotify för att frigöra kapital fanns inte enligt dina egna uppgifter”, står att läsa i beslutet.

Vid det andra tillfället, som inträffade 2015, förklarar Felix Hagnö förfarandet som en miss i bolagets redovisning på grund av en ”computer glitch”, som felaktigt visade att beloppet betalats ut. Det är dock en förklaring som Skatteverket inte godtar.

1999 grundade Felix Hagnö annonsföretaget Tradedoubler tillsammans med Spotifys medgrundare Martin Lorentzon.

Läs mer: Felix Hagnö var en av Sveriges 41 techmiljardärer 2018

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer