Annons

Skattesmäll hotar Voi – kan ha tagit ut för låg moms

Voi kan tvingas betala en restskatt till Skatteverket.
Voi kan tvingas betala en restskatt till Skatteverket. Foto: Joey Abrait / Di.
Voi kan ha valt fel momssats för sina elscootrar i Stockholm, kan Di Digital avslöja. Nu förbereder sig Voi för en skattesmäll. ”Vi väntar på beslut i Skatterättsnämnden och efter det vet vi hur vi går vidare”, säger pr-chefen Kristina Nilsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska elscooterbolaget Voi kämpar mot både europeiska och amerikanska konkurrenter. Sedan starten har bolaget fått in 730 miljoner kronor i riskkapital och lyckats ta sig till ett 30-tal städer i elva länder i Europa.

Samtidigt har Voi enligt utsago lyckats med att bli lönsamma i Stockholm och på grannmarknaden i Oslo, vilket Di Digital nyligen kunde rapportera.

Nu verkar det dock som att trubbel kan vänta på hemmaplan. Voi har valt en reducerad momssats på 6 procent när användarna hyr deras elscootrar i Sverige.

Det är för lågt, enligt Skatteverkets rättsliga expert Kerstin Alvesson. I själva verket är det 25 procent som gäller.

”Enligt Skatteverkets bedömning gäller 6 procents moms för persontransporter där man kör någon annan, inte att man hyr något färdmedel. Samma sak gäller om man hyr cykel, då hyr man ett transportmedel och det är inte persontransport”, säger hon.

Läs mer: Scooterbolaget Voi: ”Vi är lönsamma på flera marknader” 

På Skatteverkets hemsida går att läsa:

”Uthyrning av bussar och andra fordon utan förare är inte personbefordran och beskattas efter den högre skattesatsen 25 procent.” 

Enligt Kerstin Alvesson på Skatteverket innebär detta att Vois verksamhet ska beskattas högre än de 6 procent i moms, som man lägger på sina tjänster i dagsläget. 

Anledningen är att den lägre momsen kräver att det finns någon som transporterar den som betalar för tjänsten, alltså en chaufför.

”Vilken typ av fordon det är har ingen betydelse”, säger Kerstin Alvesson.

Kristina Nilsson, pr-chef på Voi, berättar att elscooterbolaget har bett Skatteverket om ett förhandsbesked om vilken momssats som gäller.

I en kommentar skriver Kristina Nilsson till Di Digital att Voi anser att syftet med elscootertjänsten ska definieras i likhet med exempelvis taxi, som har den lägre momssatsen. Detta då deras elscootrar, precis som taxibilar, tar personer mellan olika platser.

”SKV (Skatteverket, reds. anm.) har inte provat fallet och således anser de varken att 25 procent eller 6 procent ska appliceras på vår transporttjänst”, skriver Kristina Nilsson.

Enligt Voi har det osäkra läget lett till att bolaget rustat för att eventuellt behöva betala in resterande belopp, om Skatteverket skulle komma fram till att den högre momssaten på 25 procent gäller.

”Vi väntar på beslut i Skatterättsnämnden och efter det vet vi hur vi går vidare. Vi har givetvis förberett oss för en högre momssats än den vi anser oss tillhöra i dagsläget. För oss blir det inte en skattesmäll, utan enbart en vägledning för hur vi ska momsbelägga våra kunder framöver”, skriver Kristina Nilsson.

Läs mer: Hotet mot Voi: Amerikanska jättarna går ihop 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer