Annons

Skattesmäll mot Spotify-veteran

Spotify-chefen Oskar Stål har blivit upptaxerad av Skatteverket.
Spotify-chefen Oskar Stål har blivit upptaxerad av Skatteverket.
Spotify-chefen Oskar Stål var en av de med högst inkomst i Sverige 2018. Nu upptaxeras han av Skatteverket med över 38 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oskar Stål började programmera redan som 12-åring och blev teknisk chef på Spotify redan 2009. Efter elva år som anställd hos streamingjätten kan han räknas till en av veteranerna och sedan tre år tillbaka är han chef för personalisering på bolaget.

När Dagens Nyheter räknade samman svenskarna med högst inkomster för 2018 hamnade Oskar Stål i den absoluta toppen. Hans inkomst av tjänst landande då på 105 miljoner kronor. 

Det beror på att han liksom andra chefer, och anställda, haft möjligheten att varje år teckna nya optioner i Spotify. Optioner innebär att man får rätten att köpa ett visst antal aktier i ett bolag till ett förutbestämt och i regel lågt pris. Om bolaget sedan utvecklas positivt och stiger i värde kan optionerna innebära ett rejält klipp för medarbetaren när de väl löses in till aktier.

Precis detta har hänt sedan Spotifys notering på New York-börsen. Hela Spotify värderades till 223 miljarder kronor vid stängning under sin allra första handelsdag den 4 april 2018. I torsdagens handel låg Spotifys börsvärde på motsvarande 509 miljarder kronor.

Skatteverket har nu beslutat att upptaxera Oskar Stål med över 38 miljoner kronor och kräver även in ett skattetillägg på 4,4 miljoner, rapporterar nyhetsbyrån Siren. En kapitalvinst från en aktieförsäljning 2018 som inte redovisats korrekt ligger bakom huvuddelen av höjningen, enligt myndighetens beslut. 

Enligt handlingarna har Oskar Stål uppgett att en missuppfattning skett efter att hans arbetsgivare gett fel uppgifter vid beräkningen av förmånen för personaloptioner. Detta ska ha gjort att han lämnat fel information i sin tidigare deklaration. Skatteverket skriver dock att den rättelse som Oskar Stål lämnat in kom då en utredning redan inletts och därför inte kan leda till en annan bedömning.

Läs mer: Så tjänar 100 tech-chefer: Inkomster upp till 330 miljoner

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer