Hoppa till innehållet

Skattesmällen tynger ner King – betalar in 445 miljoner

Svenska myndigheter har krävt King på drygt en halv miljard kronor. Nu har bolaget, som står bakom succéspelet Candy Crush, börjat betala av skulden. Med en effektiv skattesats på hela 73 procent tynger boten ner resultatet och utdelningen.

Sebastian Knutsson är en av grundarna till mobilspelsuccén King.
Sebastian Knutsson är en av grundarna till mobilspelsuccén King.Foto: Jesper Frisk

Den svenska spelutvecklaren King, som ligger bakom mobilsuccén Candy Crush, noterade ett tufft fjolår. I januari 2017 krävdes koncernens svenska bolag, Midasplayer AB, på 590 miljoner kronor av Skatteverket.

Myndigheten menade att bolaget redovisat för låga intäkter och istället valt att ta ut oproportionerligt mycket av vinsten på lågskatteön Malta. Där finns King-koncernens juridiska ägare till spelkatalogen, it-systemen och användarbasen.

Granskningen gällde pengaflödena inom King-koncernen mellan 2013 och 2015. Enligt Skatteverket borde vinsterna ha delats lika mellan Midasplayer i Sverige och dess brittiska systerbolag Midasplayer.com.

Läs mer: Gömde vinster på Malta – nu åker King på ny skattesmäll 

Det höll King inte med om, men bolaget har nu ändå valt att betala av stora delar av skatteboten, kan Di Digital avslöja. I den färska årsredovisningen för 2017 har Midasplayer bokfört en upptaxering på 445 Mkr.

Skatteverket bekräftar samtidigt för Di Digital att merparten av skulden har betalats in på skattekontot. 

Den effektiva skattesatsen för Candy Crush-skaparna landade därmed på nästan 73 procent under 2017, att jämföra med knappt 20 procent året innan. Det tyngde kraftigt ner det svenska koncernbolagets vinst, som föll till 230 Mkr från 795 Mkr på sista raden.

King köptes ut från börsen i USA av spelutvecklaren Activision Blizzard för 50 miljarder kronor i slutet på 2015. Affären gjorde fyra av Kings fem grundare till miljardärer.

Hittills har det svenska bolaget varit en kassako för amerikanska Activision Blizzard. Speljätten har hämtat hem hela vinsten från Midasplayer i form av utdelningar på 1,7 miljarder och 795 Mkr under de senaste två åren. I år kan de således förvänta sig en minskad utdelning som landar på 230 Mkr, orsakat av skatteboten, om de står fast vid samma princip.

Hela King-koncernen noterade en omsättning på två miljarder dollar, drygt 18 miljarder kronor, under 2017. Resultatet före skatt landade på 700 miljoner dollar eller 6,4 miljarder kronor, enligt Activision Blizzards årsredovisning.

Di Digital har sökt King för en kommentar. Bolaget avböjer dock att svara på frågor utan hänvisar till årsredovisningen.

Läs mer: King-miljardärernas nya fond backar psykologiapp 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera