Annons

Skattesmällen tynger ner King – betalar in 445 miljoner

Sebastian Knutsson är en av grundarna till mobilspelsuccén King.
Sebastian Knutsson är en av grundarna till mobilspelsuccén King. Foto: Jesper Frisk
Svenska myndigheter har krävt King på drygt en halv miljard kronor. Nu har bolaget, som står bakom succéspelet Candy Crush, börjat betala av skulden. Med en effektiv skattesats på hela 73 procent tynger boten ner resultatet och utdelningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska spelutvecklaren King, som ligger bakom mobilsuccén Candy Crush, noterade ett tufft fjolår. I januari 2017 krävdes koncernens svenska bolag, Midasplayer AB, på 590 miljoner kronor av Skatteverket.

Myndigheten menade att bolaget redovisat för låga intäkter och istället valt att ta ut oproportionerligt mycket av vinsten på lågskatteön Malta. Där finns King-koncernens juridiska ägare till spelkatalogen, it-systemen och användarbasen.

Granskningen gällde pengaflödena inom King-koncernen mellan 2013 och 2015. Enligt Skatteverket borde vinsterna ha delats lika mellan Midasplayer i Sverige och dess brittiska systerbolag Midasplayer.com.

Läs mer: Gömde vinster på Malta – nu åker King på ny skattesmäll 

Det höll King inte med om, men bolaget har nu ändå valt att betala av stora delar av skatteboten, kan Di Digital avslöja. I den färska årsredovisningen för 2017 har Midasplayer bokfört en upptaxering på 445 Mkr.

Skatteverket bekräftar samtidigt för Di Digital att merparten av skulden har betalats in på skattekontot. 

Den effektiva skattesatsen för Candy Crush-skaparna landade därmed på nästan 73 procent under 2017, att jämföra med knappt 20 procent året innan. Det tyngde kraftigt ner det svenska koncernbolagets vinst, som föll till 230 Mkr från 795 Mkr på sista raden.

King köptes ut från börsen i USA av spelutvecklaren Activision Blizzard för 50 miljarder kronor i slutet på 2015. Affären gjorde fyra av Kings fem grundare till miljardärer.

Hittills har det svenska bolaget varit en kassako för amerikanska Activision Blizzard. Speljätten har hämtat hem hela vinsten från Midasplayer i form av utdelningar på 1,7 miljarder och 795 Mkr under de senaste två åren. I år kan de således förvänta sig en minskad utdelning som landar på 230 Mkr, orsakat av skatteboten, om de står fast vid samma princip.

Hela King-koncernen noterade en omsättning på två miljarder dollar, drygt 18 miljarder kronor, under 2017. Resultatet före skatt landade på 700 miljoner dollar eller 6,4 miljarder kronor, enligt Activision Blizzards årsredovisning.

Di Digital har sökt King för en kommentar. Bolaget avböjer dock att svara på frågor utan hänvisar till årsredovisningen.

Läs mer: King-miljardärernas nya fond backar psykologiapp 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer