Hoppa till innehållet

Skatteverket förlänger granskningen av Airbnb

Skatteverket förlänger sin särskilda insats mot Airbnb-uthyrare som inte skattar för sina inkomster. 

Skatteverket fortsätter att granska Airbnb-uthyrare.
Skatteverket fortsätter att granska Airbnb-uthyrare.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT/ /Waldo Swiegers

Sedan några år har Skatteverket fått upp ögonen för privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Inkomsterna ska beskattas om de överstiger 40 000 kronor. Men det är många som glömmer att ta upp inkomsten, eller som redovisar den fel, enligt en undersökning som Skatteverket gjorde för två år sedan.

"Den rapporten omfattar 250 undersökningar under 2015. Vi ser att det finns tre grupper av uthyrare – de som gör helt rätt, de som helt enkelt inte känner till reglerna, och så de som försöker att undkomma skatt", säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för insamling av oredovisade inkomster på Skatteverket.

Läs även: Så ska du göra om du vill hyra ut via Airbnb 

Rapporten visade en hög andel felaktigheter – hela 60 procent fick nya omprövningsbeslut, de allra flesta innebar att uthyraren skulle betala mer skatt. Fast hur mycket skatt som staten missar kan ingen säga.

"Nej, det finns ingen statistik på det, inte hur många uthyrare som finns totalt, eftersom de inte behöver anmäla det någonstans, och inte hur många som kommer över 40 000 kronor i inkomster."

De flesta som granskades hade helt struntat i att ta upp inkomsterna, eller redovisat dem fel.

"Den som betalat för lite i skatt får ett nytt skattebeslut, och kan också får skattetillägg på 40 procent av skatten man inte betalat".

Sedan dess har granskningen fortsatt, både under 2016 och 2017. Skatteverket deklarerar nu att granskningen fortsätter även i år, säger Henrik Kisterud.

"Vi har sett att det är fler som redovisar hyresintäkter nu. Mellan 2015 och 2016 ökade antalet från 55 000 personer till 59 000."

Men uthyrningen via Airbnb ökar också, konstaterar han, så om andelen som redovisar intäkterna på grund av bättre skattemoral ökar går inte att säga.

Reglerna för beskattning av hyresintäkter har blivit alltmer generösa. 2008 var gränsen bara 4 000 kronor, men den har successivt ökats på sedan dess. Nu får man för bostadsrättslägenheter tjäna drygt 40 000 skattefritt. För villor är nivån ännu lite högre, 40 000 kronor plus 20 procent av bruttoinkomsten.

"Jag vill tro att våra kontrollåtgärder och information har haft effekt, men vi kan inte verifiera det", säger han.

Läs även: Otydlig beskattning av den nya heta trenden 

Men för dem som har riktigt god snurr på sin uthyrning kommer ytterligare skatt till. Den som tjänar mer än 50 000 på sin uthyrning, eller hyr ut under mer än 113 dagar per år, ska också betala moms på sina inkomster. Detta för att det ska bli konkurrensneutralt gentemot hotellbranschen, säger Henrik Kisterud.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera