Annons

Skatteverket förlänger granskningen av Airbnb

Skatteverket fortsätter att granska Airbnb-uthyrare.
Skatteverket fortsätter att granska Airbnb-uthyrare. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT/ /Waldo Swiegers
Skatteverket förlänger sin särskilda insats mot Airbnb-uthyrare som inte skattar för sina inkomster. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan några år har Skatteverket fått upp ögonen för privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Inkomsterna ska beskattas om de överstiger 40 000 kronor. Men det är många som glömmer att ta upp inkomsten, eller som redovisar den fel, enligt en undersökning som Skatteverket gjorde för två år sedan.

"Den rapporten omfattar 250 undersökningar under 2015. Vi ser att det finns tre grupper av uthyrare – de som gör helt rätt, de som helt enkelt inte känner till reglerna, och så de som försöker att undkomma skatt", säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för insamling av oredovisade inkomster på Skatteverket.

Läs även: Så ska du göra om du vill hyra ut via Airbnb 

Rapporten visade en hög andel felaktigheter – hela 60 procent fick nya omprövningsbeslut, de allra flesta innebar att uthyraren skulle betala mer skatt. Fast hur mycket skatt som staten missar kan ingen säga.

"Nej, det finns ingen statistik på det, inte hur många uthyrare som finns totalt, eftersom de inte behöver anmäla det någonstans, och inte hur många som kommer över 40 000 kronor i inkomster."

De flesta som granskades hade helt struntat i att ta upp inkomsterna, eller redovisat dem fel.

"Den som betalat för lite i skatt får ett nytt skattebeslut, och kan också får skattetillägg på 40 procent av skatten man inte betalat".

Sedan dess har granskningen fortsatt, både under 2016 och 2017. Skatteverket deklarerar nu att granskningen fortsätter även i år, säger Henrik Kisterud.

"Vi har sett att det är fler som redovisar hyresintäkter nu. Mellan 2015 och 2016 ökade antalet från 55 000 personer till 59 000."

Men uthyrningen via Airbnb ökar också, konstaterar han, så om andelen som redovisar intäkterna på grund av bättre skattemoral ökar går inte att säga.

Reglerna för beskattning av hyresintäkter har blivit alltmer generösa. 2008 var gränsen bara 4 000 kronor, men den har successivt ökats på sedan dess. Nu får man för bostadsrättslägenheter tjäna drygt 40 000 skattefritt. För villor är nivån ännu lite högre, 40 000 kronor plus 20 procent av bruttoinkomsten.

"Jag vill tro att våra kontrollåtgärder och information har haft effekt, men vi kan inte verifiera det", säger han.

Läs även: Otydlig beskattning av den nya heta trenden 

Men för dem som har riktigt god snurr på sin uthyrning kommer ytterligare skatt till. Den som tjänar mer än 50 000 på sin uthyrning, eller hyr ut under mer än 113 dagar per år, ska också betala moms på sina inkomster. Detta för att det ska bli konkurrensneutralt gentemot hotellbranschen, säger Henrik Kisterud.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies