Hoppa till innehållet

Skatteverket granskar även Wolt och Foodora

Skatteverkets granskning av delningsekonomin sträcker sig även till tjänsterna som slåss om marknaden för matleveranser i Stockholm, säger utredaren Rebecca Filis till Di Digital.

Rebecca Filis har granskat delningsekonomin för Skatteverkets räkning.
Rebecca Filis har granskat delningsekonomin för Skatteverkets räkning.Foto: TT/Skatteverket

Skatteverket publicerade på måndagen sin rapport om delningsekonomin där man ber regeringen överväga ett krav på företag som Uber och Airbnb att redovisa intäkterna från deras användare i Sverige.

Läs mer: Efter Uberpop – Skatteverket vill se hårdare krav på delningsbolagen

De oredovisade inkomsterna inom delningsekonomin kan, beroende på hur den utformas i framtiden, leda till 11 miljarder kronor i tappade skatteintäkter per år. Samtidigt kan appar som Uber, Airbnb, Wolt (NTL) och Yepstr (NTL) leda till 16 miljarder kronor i ökade skatteinäkter.

Det är ganska oerfarna skattebetalare. En del har inte varit i kontakt med det svenska skattesystemet

Kartläggningen bygger på fler än 2 000 personers användning av olika appar och plattformar.

De flesta rör transporttjänster som Uber och den numera nedlagda budgettjänsten Uberpop. Av de omkring 1 700 personer som har använt olika transportjtänster har 453 beslut om i huvudsak upptaxering fattats. Majoriteten hör till den granskning av Uberpop som Di Digital avslöjade i augusti.

Preliminärt bedömer Skatteverket att endast 2 procent av de som använder transportrelaterade appar har redovisat sina inkomster fullständigt. Myndigheten är dock inte färdig med sina kontroller och har därför inte kunnat få en samlad bild.

”Det är ganska oerfarna skattebetalare. En del har inte varit i kontakt med det svenska skattesystemet, en del är väldigt unga. Får man ingen kontrolluppgift får man heller ingen deklaration. Då tänkter de att man inte behöver deklarera. Det handlar kanske inte bara om rent fusk, utan om att det är svårt att göra rätt”‚ säger utredaren Rebecca Filis till Di Digital.

Läs mer: Polisen: ”Ingen hemlighet för Uber att vi utreder dem”

Hittills har Skatteverket fattat 60 beslut om uthyrning av bostäder. Hälften av personerna har upptaxerats medan hälften inte har haft några oredovisade inkomster.

Granskningen sträcker sig även till matrelaterade tjänster inom delningsekonomin, uppger Skatteverket, som dock inte vill kommentera vilka företag det rör sig om. Några av de större aktörerna här är matleverantörerna Wolt, Foodora och Uber Eats.

En del har anställt sina utförare, en del har inte gjort det.

”Alla plattformar ser väldigt olika ut. En del har anställt sina utförare, en del har inte gjort det. En del står enbart för leveransen av mat, en del har själva tillagningen som en del av verksamheten”, säger Rebecca Filis.

Den redovisningsmässiga gråzonen verkar dock något mindre inom matsegmentet, säger Rebecca Filis, eftersom många av användarna inte är egenföretagare utan anställda eller restauranger.

Myndigheten har inte haft till uppgift att komma med förslag men skriver i rapporten att regeringen borde överväga att införa en rapporteringsplikt för aktörer inom delningsekonomin.

Läs mer: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

Detta skulle kunna ske genom ett morotsupplägg liknande rut- eller rot-avdrag, där den som skattar för sina inkomster premieras med ett avdrag. I Danmark får till exempel den som hyr ut sin bostad via en förmedlare som i sin tur rapporterar till danska Skatteverket ett högre avdrag på pengarna den tjänar på uthyrningen.

Men det kan också ske genom mer av en piska, om det till exempel skulle krävas att den som lånar ut sin verktygslåda via en app inte får göra det förrän den har registrerat sig hos Skatteverket. Spanien är ett av länderna som har infört den typen av regler.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera