Annons

Skatteverket jagar Airbnb-värdar

Skatteverket började nyligen upptaxera personer som hyr ut sin bostad via Airbnb.
Skatteverket började nyligen upptaxera personer som hyr ut sin bostad via Airbnb. Foto: Hasse Holmberg/TT
Skatteverket granskar just nu personer som hyr ut sina lägenheter via tjänster som Airbnb. Det kan röra sig om enskilda upptaxeringar på tiotusentals kronor, enligt uppgift till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Skatteverket har uppmärksammat att du hyrt ut din privatbostad på (...) under inkomstår 2014 och 2015 via förmedlingstjänsten Airbnb. I din inkomstdeklaration för 2015 har du inte lämnat någon redovisning gällande uthyrning.”

Det är en pågående kontroll som omfattar ett stort antal personer.

Det är budskapet i det brev som nyligen landat hos många av de svenskar som hyrt ut sin lägenhet via den populära uthyrningstjänsten Airbnb. Skatteverket har tidigare kommunicerat att en granskning är på gång, men nu har alltså de första besluten fattats.

”Det är en pågående kontroll som omfattar ett stort antal personer. Vi kan i dagsläget inte gå in på hur vi valt ut personerna som granskas”, säger Tim Käll, rikssamordnare på Skatteverket.

Di Digital har varit i kontakt med en av de personer som upptaxerats. Under det senaste året har personen tjänat runt 100 000 kronor på att hyra ut sin bostad och krävs nu på cirka 22 000 kronor från Skatteverket, inklusive skattetillägg på grund av upptaxering. 

I dag är det tillåtet att tjäna upp till 40 000 kronor årligen på att hyra ut sin privatbostad utan att betala skatt. Tjänar du mer ska detta redovisas som inkomst av kapital, något som många uthyrare i dag inte gör.

”Skatteverket granskar löpande under året flera grenar av delningsekonomin, som en del av ett pågående regeringsuppdrag. En del i kontrollen består av att granska personer som hyr ut sin bostad via en marknadsplats på internet, exempelvis Airbnb”, säger Tim Käll.

Antalet svenska bostäder som hyrs ut via Airbnb har ökat kraftigt.

Från närmare 8 000 svenska bostäder i maj i fjol hade antalet växt till 13 000 i juli i år, enligt statistik från Airbnb. Det är en ökning på 69 procent.

Läs mer: Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

För Stockholm, som står för närmare hälften av alla uthyrningar i Sverige genom Airbnb, ligger ökningen på 49 procent. Från 4 400 bostäder i fjol till drygt 6 500 i år.

Tidigare har Skatteverket gjort en liknande granskning av personer som inte betalat skatt för sina inkomster från att ha kört för den numera nedlagda tjänsten Uberpop.

Granskningen av Uberpop har i dagsläget lett till 239 upptaxeringar till ett värde av 5,2 miljoner kronor sedan i juli.


Mer om delningsekonomin:

”Välkommen till folkhemmet, Airbnb!”Foto:
Airbnb är fortfarande en kontroversiell tjänst i Sverige. Men Skatteverkets jakt på Airbnb-värdar borgar ändå för att appen är på väg att bli en del av det svenska folkhemmet, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Foto:
Efter återkommande kritik om skattefusk hårdgranskar nu Skatteverket Uber-förare i Sverige, kan Di Digital avslöja. På kort tid har fler än 50 förare upptaxerats – vissa med hundratusentals kronor.

Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:
Uber påstår att alla förare i Sverige utbildas, intervjuas och kontrolleras noga. I själva verket släpps de igenom nästan helt utan krav och kontroll, kan Di Digital avslöja.


Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer