Annons

Startup-smällen: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Skatteverket står fast vid sin tolkning att teckningsoptioner ska beskattas direkt när den anställde tar emot dem. Det går helt på tvären mot regeringens nya förmånliga reform – där beskattning enbart skulle ske när aktierna i framtiden säljs.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringens nya beskattning av personaloptioner, så kallade KPO, får underkänt av Skatteverket.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser Skatteverket.

Enligt regeringens förslag som trädde i kraft vid årsskiftet skulle optionerna endast beskattas som inkomst av kapital, och då i det senare skedet till en skattesats på uppemot 30 procent, en reform som många i startupvärlden velat ha.

Optioner ger möjlighet för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i företag till ett förutbestämt pris. Om bolaget utvecklas positivt kan optionerna alltså innebära ett rejält klipp för medarbetaren, samtidigt som arbetsgivaren under tiden kan hålla nere sina lönekostnader.

Men under våren kunde Di Digital rapportera att det nya systemet fått en trög start, på grund av ett osäkert rättsläge. 

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket 

Skatteverket har nämligen menat att teckningsoptioner, det mest populära alternativet där nya aktier ställs ut till medarbetarna i en framtida nyemission, är värdepapper. Det innebär att de ska beskattas som sådana, det vill säga direkt när den anställde tar emot dem, i form av inkomst av tjänst.

Den snabbutredning som Skatteverket sedan tillsatte har nu avslutats, kan Di Digital berätta. Och i ett ställningstagande väljer myndigheten att hålla fast vid sin tidigare tolkning.

”När du får ta del av teckningsoptionerna, vid mottagningstillfället, blir du beskattad för värdet på dessa som inkomst av tjänst. När du sedan säljer aktierna i framtiden blir du beskattad under inkomst av kapital, men bara för den värdeökning som skett sedan du förvärvade dem. Så det handlar ju inte om någon dubbelbeskattning”, säger Hans Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, till Di Digital.

Men med den nuvarande tolkningen kommer alltså den anställde först att bli beskattad på värdet av teckningsoptionerna, för att sedan skatta på vinsten när aktierna säljs. Det är ungefär i linje med det system som gällde redan innan regeringens nya reform, KPO, trädde i kraft.

Läs mer: Startupgrundaren: Så rundar du optionsreglerna 

Företagen kan däremot välja att ge ut aktierna i form av personaloptioner, ett löfte om att om tre år få teckna redan existerande eller nyemitterade aktier i företaget till ett bestämt pris, för att få ta del av den förmånliga beskattningen.

Men enligt samtliga aktörer, både i och utanför startupsektorn, som Di Digital varit i kontakt med är det systemet betydligt krångligare att tillämpa och desto mindre attraktivt. Det största problemet är att en viss grupp ägare då måste förbinda sig att godkänna avtalet och gå med på att ställa ut nya aktier, vilket inte är en garanti om ägarbasen byts ut.

”Om de nya förmånliga skattereglerna ska fungera bör man nog inte blanda in teckningsoptioner, helt enkelt. Utan istället får parterna avtala direkt om att den anställda får rätt att teckna aktier eller andelar i företaget. Det är så lagen är utformad”, säger Hans Eriksson.

De kvalificerade personaloptionerna gällde enbart för små- och medelstora bolag, som har färre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 miljoner kronor. Bolaget fick heller inte vara äldre än tio år eller börsnoterat. Det innebar till exempel att svenska techraketer som Klarna, Izettle, Skype och Spotify inte omfattades av den förmånliga skatten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer