Hoppa till innehållet

Startup-smällen: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner

Skatteverket står fast vid sin tolkning att teckningsoptioner ska beskattas direkt när den anställde tar emot dem. Det går helt på tvären mot regeringens nya förmånliga reform – där beskattning enbart skulle ske när aktierna i framtiden säljs.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Regeringens nya beskattning av personaloptioner, så kallade KPO, får underkänt av Skatteverket.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser Skatteverket.

Enligt regeringens förslag som trädde i kraft vid årsskiftet skulle optionerna endast beskattas som inkomst av kapital, och då i det senare skedet till en skattesats på uppemot 30 procent, en reform som många i startupvärlden velat ha.

Optioner ger möjlighet för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i företag till ett förutbestämt pris. Om bolaget utvecklas positivt kan optionerna alltså innebära ett rejält klipp för medarbetaren, samtidigt som arbetsgivaren under tiden kan hålla nere sina lönekostnader.

Men under våren kunde Di Digital rapportera att det nya systemet fått en trög start, på grund av ett osäkert rättsläge. 

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket 

Skatteverket har nämligen menat att teckningsoptioner, det mest populära alternativet där nya aktier ställs ut till medarbetarna i en framtida nyemission, är värdepapper. Det innebär att de ska beskattas som sådana, det vill säga direkt när den anställde tar emot dem, i form av inkomst av tjänst.

Den snabbutredning som Skatteverket sedan tillsatte har nu avslutats, kan Di Digital berätta. Och i ett ställningstagande väljer myndigheten att hålla fast vid sin tidigare tolkning.

”När du får ta del av teckningsoptionerna, vid mottagningstillfället, blir du beskattad för värdet på dessa som inkomst av tjänst. När du sedan säljer aktierna i framtiden blir du beskattad under inkomst av kapital, men bara för den värdeökning som skett sedan du förvärvade dem. Så det handlar ju inte om någon dubbelbeskattning”, säger Hans Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, till Di Digital.

Men med den nuvarande tolkningen kommer alltså den anställde först att bli beskattad på värdet av teckningsoptionerna, för att sedan skatta på vinsten när aktierna säljs. Det är ungefär i linje med det system som gällde redan innan regeringens nya reform, KPO, trädde i kraft.

Läs mer: Startupgrundaren: Så rundar du optionsreglerna 

Företagen kan däremot välja att ge ut aktierna i form av personaloptioner, ett löfte om att om tre år få teckna redan existerande eller nyemitterade aktier i företaget till ett bestämt pris, för att få ta del av den förmånliga beskattningen.

Men enligt samtliga aktörer, både i och utanför startupsektorn, som Di Digital varit i kontakt med är det systemet betydligt krångligare att tillämpa och desto mindre attraktivt. Det största problemet är att en viss grupp ägare då måste förbinda sig att godkänna avtalet och gå med på att ställa ut nya aktier, vilket inte är en garanti om ägarbasen byts ut.

”Om de nya förmånliga skattereglerna ska fungera bör man nog inte blanda in teckningsoptioner, helt enkelt. Utan istället får parterna avtala direkt om att den anställda får rätt att teckna aktier eller andelar i företaget. Det är så lagen är utformad”, säger Hans Eriksson.

De kvalificerade personaloptionerna gällde enbart för små- och medelstora bolag, som har färre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 miljoner kronor. Bolaget fick heller inte vara äldre än tio år eller börsnoterat. Det innebar till exempel att svenska techraketer som Klarna, Izettle, Skype och Spotify inte omfattades av den förmånliga skatten.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera