Hoppa till innehållet

Skatteverket spårar affärer i bitcoin

Skatteverket har utvecklat nya metoder för att spåra bitcoin-affärer. ”Vi har långtgående undersökningsmöjligheter”, säger Daniel Särnqvist på Skatteverket.

Skatteverket vill granska bitcoin-transaktioner.
Skatteverket vill granska bitcoin-transaktioner.Foto: TT

Skatteverkets utredare säger sig har utvecklat sätt att spåra affärer i bitcoin. Det rapporterar Sveriges television. Målet är att hindra att valutan används för penningtvätt och annan kriminalitet.

En fördel med bitcoins underliggande, så kallade blockchain-teknik är att det i teorin ska gå att skicka pengar och värdehandlingar snabbt, billigt och utan inblandning av en central auktoritet. (Även om det i nuläget inte ser ut så i praktiken, enligt bland annat CNBC.) En nackdel för myndigheterna är dock att kryptovalutor har skapats delvis för att slippa inblandning från banker och mellanhänder. 

Idag är det enkelt att spåra vilka transaktioner i bitcoin som sker mellan olika virtuella plånböcker. Men vad affären gäller, och vilka som står bakom syns inte.

Men nu hävdar Skatteverket att de utvecklat sätt att även identifiera de personer som gör affärer i bitcoin.

”Vi har långtgående undersökningsmöjligheter, och vi kan bland annat begära in uppgifter från olika aktörer”, säger Daniel Särnqvist till Svt.

Han ansvarar för en del av Skatteverkets arbete med kryptovalutor. 

Läs mer: 50 Cent råkade bli bitcoin-miljonär 

Frågan är högaktuell. Just nu samarbetar skattemyndigheter i olika länder för att utreda frågan och utveckla metoder för att spåra vem som flyttar pengar med hjälp av kryptovalutor.

Även polisen är intresserad. Men Skatteverket har större möjligheter, eftersom de inte behöver en specifik brottsmisstanke för att begära in uppgifter från banker, telefonbolag och andra.

”Vi har metoder så att vi kan se en del, men vi vill av sekretesskäl inte avslöja våra metoder”, säger Daniel Särnqvist till Svt.

Läs mer: Nordeas anställda förbjuds handla med bitcoin 

Skatteverket jobbar också med kryptovalutor för att kartlägga om det görs affärer på darknet som borde beskattas.

Di Digital / Svt

Fotnot: Texten har uppdaterats med information om de problem som just nu råder på marknaden för bitcoin-transaktioner. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera