Annons

Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna: 15 miljoner kronor

Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.
Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket. Foto: Press och Kenny Bengtsson, TT
Skatteverket har i flera år granskat oredovisade inkomster hos svenska Airbnb-värdar. Nu står det klart att notan för fusket uppgår till nästan 15 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kom förmedlingsplattformen Airbnb överrens med skattemyndigheterna i Danmark om att automatiskt börja rapportera in sina värdars hyresintäkter och uthyrningsdagar. Det är det första avtalet i sitt slag och systemet väntas vara igång om tre år, i syfte att förenkla för användarna att göra rätt för sig i deklarationen.

Även i Sverige forsätter Airnbnb att växa i popularitet. Enligt bolaget självt hyrde 180 000 gäster in sig i lägenheter i Stockholm under 2017, där den genomsnittlige uthyraren fick in 23 000 kronor om året.

Men något avtal med myndigheterna har hittills inte varit på tapeten i Sverige. I stället har Skatteverket sedan hösten 2016 bedrivit en punktinsats för att upptäcka oredovisade inkomster på olika plattformar inom delningsekonomin.

Läs mer: Så ska Airbnb locka en miljard gäster om tio år

Hittills har myndigheten fattat ungefär 350 beslut mot privatpersoner som undvikt att betala rätt skatt på sin uthyrning via Airbnb, kan Di Digital berätta. Fram till mars 2018 har svenskar upptaxerats med totalt 12 miljoner kronor och dessutom påförts straffskatter på ytterligare 2,8 Mkr.

Den särskilda insatsen förväntas fortsätta året ut och troligtvis även över 2019, även om något beslut ännu inte är fattat, enligt Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

”Det är fullt möjligt att behovet av fortsatta kontroller finns, men det är en bedömningsfråga. De allra flesta gör redan rätt för sig. Sedan finns det en okunskap där vissa inte känner till reglerna om att man måste deklarera, liksom en tredje grupp som helt enkelt chansar och hoppas på att inte bli upptäckta”, säger han.

Läs mer: Skatteverket om fusket med Airbnb: "Vi har blivit vassare"  

Förra sommaren var besluten allra flest. Då bötfälldes och upptaxerades 95 Airnbnb-värdar med 4 Mkr på bara fyra månader. Sedan dess har dock takten avtagit något hos Skatteverket.

Mellan augusti i fjol och mars 2018 har myndigheten fått cirka 30 beslut på plats, enligt den senaste statistiken från Skatteverket, där myndigheten höjt skatten och påfört böter om cirka 1 Mkr.

”Men jag skulle rimligtvis tro att vi har minst 50 ytterligare beslut på plats bara sedan i mars, så statistiken är inte helt rättvis. Vi arbetar fortfarande i ett mycket högt tempo med våra kontroller”, säger Henrik Kisterud.

Skatteverket tillåter ett schablonavdrag på 40 000 kronor på inkomster från uthyrning, samt avdrag motsvarande lägenhetens månadsavgift per uthyrningsdag. Belopp över detta beskattas som kapitalinkomst, något som många användare av tjänsten alltså struntar i att redovisa.

Läs mer: Airbnb växer snabbt i Sverige – men betalar ingen bolagsskatt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer