Annons

Skenande elpriser gynnar apparna: ”Så är den moderna elkunden”

Edgeir Vårdal Aksnes är vd på svensk-norska Tibber, där bland annat Petter Stordalen är delägare.
Edgeir Vårdal Aksnes är vd på svensk-norska Tibber, där bland annat Petter Stordalen är delägare.
Sverige har börjat elda olja för att råda bot på effektbristen och svenska elkunder har sett sina priser rusa. ”Situationen är sjuk”, säger Edgeir Vårdal Aksnes, vd på Petter Stordalen-backade energiappen Tibber.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges reservkraftverk, Karlshamnsverket, sattes i drift i veckan för att täcka upp effektbristen. Problemet är att verket eldar olja.

Medan priserna i Sverige stundtals stigit över 2 kronor per kilowattimme ligger snittet i grannlandet Norge fortfarande på 2 öre.

”Det här problemet hade inte uppstått om Sverige haft mer kärnkraft igång, eller om det funnits mer vindkraft i södra Sverige, eller om man låtit bli att stänga kabeln mellan Sverige och Norge”, säger Edgeir Vårdal Aksnes, vd på energi-startupen Tibber.

Kabeln, säger han, är dels avstängd för underhåll, men enligt honom också ämne för policybeslut och dålig planering.

Här i Norge låter vi vatten rinna rakt ut i havet istället för genom turbinerna.

”För att illustrera hur det är nu; Sverige betalar i snitt 30-35 öre per kilowattimme – uppemot 70-80 öre i topparna och nedåt 20 öre i botten. Här i Norge låter vi vatten rinna rakt ut i havet istället för genom turbinerna eftersom det finns för mycket vatten men elen redan är så billig”, säger han.

Svensk-norska Tibbers affärsidé är att alltid hitta det billigaste elpriset och sälja det till kunderna på timbasis.

Samma idé har också svenska Greenely, som sett fler kunder strömma till sin tjänst de senaste dagarna.

”När elpriserna ökat dramatiskt har alla våra elkunder proaktivt fått denna information för att kunna parera dessa pristoppar och därmed slå marknadens snittpriser de dagar då topparna är som störst”, skriver en av företagets grundare, Fredrik Hagblom i ett mejl till Di Digital.

”Vi ser också bland våra användare att frågor och intresset för timpris ökat de senaste dagarna nu när elpriserna varierat kraftigt”, förklarar han.

Han hoppas att det som händer nu – att olja måste eldas i Sverige – kan vara en ögonöppnare.

Edgeir Vårdal Aksnes konstaterar att många av Tibbers kunder är av den energiintresserade typen – många har redan har egna solpanaler. De kunderna har bättre dagar just nu. Några få har eget hembatteri för lagring av solenergin, men för övriga skickas överskottet efter egen användning ut på elnätet. Ägaren får då betalt enligt gällande taxa.

”Om du har solceller och kör en elbil skulle jag verkligen ladda bilen dagtid när du har maximal produktion av solenergi”, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Han kallar det en ”magisk kombination” just nu.

”Det är ett exempel på den moderna elkonsumenten. Det är ganska mycket som talar för att man i södra Sverige och Norge kan göra en bra affär på den mixen.”

Stora prisvariationer är något vi kommer se mer av framåt.

Han hoppas att det som händer nu – att olja måste eldas i Sverige – kan vara en ögonöppnare. Enligt honom behövs fler incitament för att skaffa elbil och solceller, och så småningom hembatteri.

”I Tyskland kostar el 2-3 kronor per kilowattimme. Där finns ett ’affärscase’ för att skaffa batteri hemma och lagra sin egen el. I Sverige är det kanske inte riktigt så ännu, men om vi kommer upp mot 80 öre, och skatt på det, då börjar vi närma oss”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer