Hoppa till innehållet

Skidåkaren Jon Olssons hyr- och säljsajt kraschade 15 minuter efter start

Skidåkaren Jon Olsson och hans fästmö Janni Déler är medgrundare när hyr- och säljsajten Yaytrade ser dagens ljus. Sajten lanserades under torsdagen – men vurpade redan efter en kvart.  

Skidåkaren Jon Olsson och hans fästmö Janni Déler säljer just nu sina kläder på hyr- och säljsajten Yaytrade, där de är medgrundare.
Skidåkaren Jon Olsson och hans fästmö Janni Déler säljer just nu sina kläder på hyr- och säljsajten Yaytrade, där de är medgrundare.

Under veckan kunde Di Digital rapportera att köp- och säljsajten Usedby (NTL) växlar upp med friskt riskkapital. Sajten fokuserar främst på försäljning av finare second hand-kläder, ofta med kändisar som dragplåster.

Läs mer: Nu växlar hon upp sitt ”lyx-Blocket”

Nu står det klart att ännu en aktör hoppat på tåget. Det rör sig om sajten Yaytrade (NTL) som lanseras under fredagen. Starten gick både bättre, och sämre än väntat, enligt grundaren och vd:n David Knape. 

”Vi lanserade klockan 16:20 under torsdagen och fick tusen medlemmar redan under den första kvarten. Men sajten gick ner redan klockan 16:35! Den var nere i 10-15 minuter, men nu är den uppe igen! Det är ett roligt problem, men vi kommer behöva byta server under natten för att kunna hantera större volymer”, säger grundaren och vd:n David Knape när Di Digital når honom en timme efter lanseringen på torsdagskvällen. 

Yaytrades grundare Jon Berglund och David Knape.
Yaytrades grundare Jon Berglund och David Knape.Foto: Yaytrades

Yaytrade beskrivs som en marknadsplats som kombinerar köp, sälj, byten och uthyrning. 

”Många av funktionerna på Yaytrade känns igen från Instragram, Snapchat och Pinterest, både i form av det visuella och community-känslan. I förlängningen kommer användarna ges ännu större frihet att själva forma sin personliga store”, säger Jon Berglund, bolagets andra grundare som är ansvarig för produkt och marknad på Yaytrade.

Bolaget har än så länge tagit in cirka 4 miljoner kronor i riskkapital från Oscaria Capital och privata investerare. Målsättningen är att ta in ytterligare kapital i en a-runda under första kvartalet 2018.

Van vid snabba vurpor: Skidåkaren Jon Olsson när han är som bäst.
Van vid snabba vurpor: Skidåkaren Jon Olsson när han är som bäst.Foto: Yaytrade

Medgrundare till Yaytrade är även skidåkaren Jon Olsson och hans fästmö Janni Déler. Paret har bland annat har stora följarskaror genom sin Youtubekanal och Instagramprofil och säger sig se Yaytrade som en mötesplats där följarna kan köpa både deras stilar och prylar.

”Jon Berglund och David Knape kom till oss för cirka ett år sen med en idé på en tjänst som jag länge saknat, där tjänsten dessutom har potential att bli internationell redan från start. Yaytrade handlar inte bara om att kunna sälja prylar – tanken är att det ska vara lika lätt att hitta en fotograf till ett nytt uppdrag som att sälja en bil”, säger Jon Olsson.

Janni Déler ser sajten som en möjlighet till förändrad livsstil.

”Jag har länge haft behovet av ett bra system för att inte fastna i ett slit- och slängbeteende. Saker jag bara hinner använda ett fåtal gånger får ett större och fortsatt värde i händerna på någon annan. I förlängningen är det här också ett sätt för oss att inspirera andra till att förverkliga sina affärsidéer, säger hon.

Läs mer: Skidkungen om baksidan med Youtube-livet: ”Folk har campat utanför vårt hem”

NTL-länkarna i texten går till databasen Nordic Tech List

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera