Annons

Skilsmässoentreprenören: ”En fröjd att kunna hjälpa människor i en skitsituation”

Charlotte Ljung har grundat skilsmässotjänsten Endbright.
Charlotte Ljung har grundat skilsmässotjänsten Endbright. Foto: Julia Lindemalm
Hon är ett av syskonen i ägarfamiljen bakom säng- och möbeltillverkaren Dux och vd för hotell Duxiana. Men mest aktuell är Charlotte Ljung med Sveriges första digitala plattform för skilsmässor. En tjänst hon själv önskar fanns när hon genomgick sina separationer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med egen erfarenhet från en skilsmässa upptäckte Charlotte Ljung att det var svårt att få såväl juridiskt som känslomässigt stöd i en komplicerad process som en skilsmässa.

”Jag hade önskat att någon hade ritat ut kartan för mig. Att jag hade hittat och kunnat förstå vilken omfattande process en skilsmässa är. Vetat vilken typ av läxa jag hade behövt göra och varit bättre mentalt rustad för det på ett annat sätt”, säger hon.

Hon saknade en plats dit hon kunde vända sig för att få hjälp med allt på en gång. Ekonomi, juridik, hälsa, karriär, psykologi. Något eller någon att hålla i handen.

För drygt ett år sedan startade hon Endbright, Sveriges första digitala plattform för skilsmässor och separationer. Och visst har hon mött viss kritik.

”När jag började klura på idén tänkte jag att folk kommer tro att jag är galen. Folk har sagt att jag tillgängliggör och gör det lättare att skilja sig, varpå jag svarar att jag digitaliserar något som inte är digitaliserat.”

Och marknaden är stor. Ett svenskt äktenskap varar i snitt i elva år och runt hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Statistik från Domstolsverket visar att ökningen av skilsmässor tilltagit de senaste två åren. Under perioden januari till november 2020 sågs en ökning på 600 avslutade skilsmässor via tingsrätten, en trend som hållit i sig under hela 2000-talet.

Charlotte Ljung är känd som ett av syskonen i ägarfamiljen bakom sängtillverkaren Dux som grundades i Malmö 1926. Men hon står på flera ben. Hon är utbildad inredningsarkitekt och driver en inrednings- och arkitekt­firma, samt är vd för hotelldivisionen Duxiana.

Fram till nyligen har Charlotte Ljung själv finansierat bolaget, men som fjärde generationen i säng- och möbeltillverkaren Dux har hon ett stort skånskt affärsnätverk. Numera finns tandhygienbolaget Tepes ägare och ordförande Joel Eklund bland de externa ägarna. Ytterligare tre Malmöprofiler finns med i ägargruppen, men de önskar inte medial uppmärksamhet.

Januari och februari är skilsmässornas högsäsong, även september och oktober. Trots bolagets korta existens har det fått en flygande start. Tiden vi lever i är en påfrestning för relationer, men Charlotte Ljung kan inte med säkerhet slå fast att bolaget fått ett uppsving på grund av pandemin.

”Vi har bara funnits i ett och ett halvt år, vi var nya när pandemin slog till och jag har inget att utgå ifrån, men jag tror att om 10-20 år så kommer coronapandemin sticka ut på kurvan.”

Nu går Endbright in i en ny fas med förstärkt styrelse, ökat kapital och fler investerare. Till styrelsen värvas Bonnie Roupé som grundat IVF-appen Bonzun och Jonas Vig, vd på den digitala vårdgivaren Min Doktor.

Lite mer än ett år efter lanseringen har plattformen drygt 2 000 medlemmar, 70 procent kvinnor och 30 procent män.

I den bästa av världar hade alla äktenskap och förhållanden hållit och Endbright hade inte behövts. Men verkligheten ser annorlunda ut och lika vedertaget som en 'wedding planner' är ska en 'divorce planner' bli, tänker Charlotte Ljung.

”Vi har praktiskt taget myntat det här begreppet och jag hade inte kunnat drömma om att vi skulle ha det underlag vi har bara ett år in i resan. Nu tittar vi på internationell expandering. Det är en fröjd att kunna hjälpa människor och ge guidning i en skitsituation.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer