Annons

Skivbolagen hotar att porta Spotify i Indien

Daniel Ek under en presskonferens i Stockholm 2016.
Daniel Ek under en presskonferens i Stockholm 2016. Foto: Joey Abrait
Skivbolagen hotar med att stoppa Spotifys intåg i Indien.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De stora skivbolagen är inte nöjda med Spotifys beslut att börja erbjuda direktlicenser till artister och betala dem i förväg. Det uppger källor till musiksajten MBW.

Universal, Sony och Warner är alla väldigt missnöjda och överväger att agera genom att förbjuda licens för Spotify i nya marknader, enligt sajtens uppgifter.

Om detta realiseras lär Spotify inte kunna gå in i Indien, där man tänkt rulla ut en betaversion under sommaren, följt av den riktiga versionen några månader senare.

Det är upp till Spotify att övertyga oss

Spotify har under flera år kartlagt möjligheterna för ett intåg i Indien. Enligt MBW ska landet utgöra det första steget i bolagets internationella expansion, med Sydkorea och Ryssland näst på tur. Detta ska följas av en ökad närvaro i Afrika och Mellanöstern.

Läs mer: Stjärnkodaren storsäljer i Spotify – gör klipp på hundratals miljoner

Men expansionen är kontroversiell. På flera marknader utanför Europa och USA har Spotify haft svårt att nå upp till de försäljningsnivåer som licensavtalen med skivbolagen kräver, enligt uppgift till Di Digital.

För att Spotify ska kunna börja verka på de nya marknaderna behöver musiktjänsten territoriella licenser från skivbolagen.

”Det är upp till Spotify att övertyga oss om varför vi borde hjälpa dem att konkurrera. I nuläget, av uppenbara skäl, känner vi oss inte mycket övertygade”, sade en källa inom ett av skivbolagen till MBW.

Personen tillade ”vi överväger på stort allvar (att inte ge licens) för Indien”.

Läs mer: ”Därför slår Spotify kursrekord på Wall Street”

Den indiska marknaden rymmer redan flera inhemska streamingtjänster såsom Saavn och Gaana.

Spotify finns i dag på 65 marknader och senast expanderade bolaget i mars. Då blev det en lansering i Sydafrika, Israel, Rumänien och Vietnam.

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer