Annons

Sänkt ersättning – nätläkare rasar: ”Att strypa oss riskerar folks hälsa”

Johannes Schildt (tv), vd och medgrundare av Kry, de största svenska vårdapparna och Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor.
Johannes Schildt (tv), vd och medgrundare av Kry, de största svenska vårdapparna och Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor. Foto: Di och TT
SKL sänker ersättningen för digitala vårdtjänster och nätläkaren Min Doktor rasar mot beslutet. ”Vi vill bara ha betalt för den vård vi ger”, säger talespersonen Petronella Warg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges kommuner och landsting (SKL) sänker ersättningen till digitala vårdtjänster till 500 kronor per utomlänsbesök. Det meddelade SKL på fredagen.

Tidigare var ersättningen 650 kronor.

Ersättningen för utomlänsbesök hos en psykolog, kurator eller psykoterapeut sänks från 600 kronor till 425 kronor.

Digital kontakt med annan legitimerad sjukvårdspersonal sänks från 300 kronor till 275 kronor.

Många digitala vårdläkare har sin bas utanför det län där de behandlar patienten. Marknadsledande Kry har till exempel sin bas i Region Jönköping.

Därmed har varje besök klassificerats som om det vore en besökare i länet, som när någon på semesterresa uppsöker läkare utanför sin hemort.

Nätläkaren Min Doktor går på fredagen till attack mot beslutet.

”Vi har ägare som finansierat vår utveckling och vill bara ha betalt för den vård vi ger, medan regionerna lägger hundratals skattemiljoner på att utveckla kopior av vår tjänst”, säger Petronella Warg, Min Doktors kommunikationschef.

Till 2025 har regeringen som mål att Sverige ska vara bäst i världen på ”att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter.”

Min Doktor anser nu att den målsättningen riskeras.

”Vi vill se en rimlig och hållbar lösning och skälig ersättning innan den befintliga ersättningsmodellen dras undan. Att strypa oss på det här viset riskerar både folks hälsa och 2025-målet.”

Även marknadsledaren Kry vänder sig mot beslutet.

”Givet det beslutsunderlag vi gått trodde jag inte SKL skulle fatta ett så drastiskt beslut”, säger Livia Holm, Krys policy- och utvecklingschef.

Enligt henne går beskedet rakt emot vad SKL vill uppnå. Hon vänder sig emot att de gått vidare utan en konsekvensanalys. 

”Det här beslutet bromsar utvecklingen av digital vård som tagits emot och uppskattas av patienterna. Vad är extra anmärkningsvärt är att man sänker ersättningen ytterligare för psykologi trots att alla politiska partier vill öka tillgången”, säger hon.

SKL anser nu att man har omdefinierat den tidigare ersättningen så att den bättre speglar kostnaden för varje behandling.

”Vi har försökt beräkna vad självkostnaden är och haft en politisk diskussion kring detta”, säger Marie Morell (M), ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKL, som har berett ärendet.

Anser du att nätläkarna har missbrukat det här systemet?

”Nej det tycker jag inte. De har hittat en funktion och en möjlighet och banat vägen till mångt och mycket för de digitala vårdtjänster som vi har utvecklat själva i regionerna. Vi ser det som viktigt och positivt att ha digitala tjänster, och inte bara inom primärvården.”

Den digitala vården växer kraftigt.

Enligt SKL stod distansbesök hos digitala vårdgivare för 4,6 procent av alla allmänläkarbesök i primärvården 2018. Det är en nästan tre gånger så stor andel som under 2017.

Regleringen av den digitala vården är på väg att förändras i fler avseenden.

I höst kommer SKL att presentera krav på marknadsföring och triagering, det vill säga hur man bedömer patientens medicinska allvarlighetsgrad.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer